Temiz suya erişimin hâlâ büyük bir sorun olduğu Afrika kıtasında, Türk Kızılay hayırseverlerin desteğiyle su kuyuları açmaya devam ediyor.

KIZILAY'DAN 35 YENİ KUYU HEDEFİ

Çad, Nijer, Senegal, Somali ve Uganda gibi ülkelerde hayata geçirilen projeler kapsamında, son olarak Uganda’nın Mayuge bölgesinde 10 adet güneş enerjili su kuyusu hizmete alındı. Bu kuyular sayesinde yaklaşık 50 bin kişi sağlıklı içme suyuna kavuştu. 2025 yılı içinde toplamda 35 yeni kuyu açmayı hedefleyen Türk Kızılay, projelerini bölge koşullarına uygun teknik altyapıyla inşa ediyor.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada yaklaşık 2 milyar insan hâlâ güvenli ve temiz suya ulaşamıyor. İklim değişikliği, yoksulluk, altyapı eksiklikleri ve çatışmalar bu durumu daha da derinleştiriyor. Temiz su eksikliği Afrika’da kolera, tifo ve hepatit gibi salgın hastalıkların yayılmasına yol açarken, her yıl binlerce çocuk kirli su kaynakları nedeniyle yaşamını yitiriyor.

Türk Kızılay, “Herkes için esenlik ve güvenli yaşam” vizyonuyla yürüttüğü su kuyusu projeleriyle bu görünmeyen krize çözüm üretmeye çalışıyor. “Bir Damla Umut, Binlerce Hayat” sloganıyla sürdürülen kampanyayla açılan her kuyu sadece insanlar için değil, susuzluktan etkilenen hayvanlar için de yaşam kaynağı oluyor.

GÜNEŞ ENERJİLİ KUYULARLA KALICI ÇÖZÜM

Türk Kızılay tarafından kurulan su kuyuları, güneş panelleri aracılığıyla enerji sağlayarak, sondaj içindeki pompayı çalıştırıyor ve suyu 10 tonluk depolara aktarıyor. Bu sistem sayesinde aynı anda 15 kişi su doldurabiliyor, böylece suya erişim süresi kısalıyor. Bir kuyudan ortalama 7 bin kişiye yetecek kadar temiz su sağlanabiliyor.

Kahramankazan’da hasta ve engellilere evde berber hizmeti
Kahramankazan’da hasta ve engellilere evde berber hizmeti
İçeriği Görüntüle

Hayırseverler, Türk Kızılay’ın su kuyusu kampanyasına www.kizilay.org.tr adresinden destek verebiliyor. Ayrıca, tüm GSM operatörlerinden 2868’e “SUKUYUSU” yazarak gönderilecek SMS ile 20 TL’lik bağış yapmak da mümkün.

Kaynak: İHA