Genç Sağlık Sendikası Kadınlar Komisyonu Genel Koordinatörü Sevda Koca, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Polatlı Postası İnternet Haber Sitesi’ne özel açıklamalarda bulundu. Kadınların toplumdaki ve iş hayatındaki önemine dikkat çeken Koca, sağlık sektöründe kadınların yaşadığı sorunları ve çözüm önerilerini paylaştı.
“8 MART, KADINLARIN MÜCADELESİNİ HATIRLATMA GÜNÜDÜR”
8 Mart’ın sadece bir kutlama günü olmadığını vurgulayan Koca, bu günün kadınların iş hayatındaki ve toplumdaki değerini hatırlatma fırsatı sunduğunu belirtti. Kadınların yaşamın her alanında şefkati, fedakârlığı ve özveriyi temsil eden temel bir güç olduğuna dikkat çeken Koca, "Kadınların iş hayatındaki varlığı artık bir tercih değil, başarıya giden yolda bir zorunluluktur. Ancak ne yazık ki birçok meslek dalında olduğu gibi, sağlık sektöründe de kadınların hak ettikleri konuma ulaşmaları önünde engeller bulunuyor” diye konuştu.
KADIN SAĞLIK ÇALIŞANLARI CAM TAVANI KIRMAK İSTİYOR
Kadınların sağlık sektöründe yoğun olarak yer aldığına dikkat çeken Koca, “Türkiye’de sağlık çalışanlarının yüzde 70’ten fazlası kadınlardan oluşuyor. Ancak bu yüksek orana rağmen, kadınlar terfi süreçlerinde büyük zorluklarla karşı karşıya kalıyor” dedi.
Kadın yöneticilere yönelik toplumda ve sağlık sektöründe yanlış bir algı olduğunu belirten Koca, "Kadın yöneticilerin duygusal kararlar alacağı ve adaletli yönetim sağlayamayacağı gibi önyargılar var. Biz bu algıya karşı duruyoruz. Kadınların bilgi, beceri ve donanımlarıyla yükselmelerinin önündeki cam tavan engelini aşmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
"KADIN SAĞLIK ÇALIŞANLARI İÇİN SOSYAL VE KÜLTÜREL ETKİNLİKLER DÜZENLİYORUZ”
Kadın sağlık çalışanlarının sadece kariyerlerinde değil, iş yerinde şiddet ve mobbing gibi ciddi tehditlerle de mücadele ettiğini vurgulayan Koca, sendika olarak kadın sağlık çalışanlarını korumak adına çeşitli faaliyetler yürüttüklerini söyledi.
Koca, “Fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kalan meslektaşlarımız için kamuoyu oluşturmak adına sosyal medya kampanyaları ve Twitter etkinlikleri düzenliyoruz. Şiddete uğrayan kadın sağlık çalışanlarının psikolojik ve fiziksel olarak toparlanabilmesi için destek mekanizmaları oluşturuyoruz” dedi.
Sağlık sektörünün oldukça yorucu ve stresli bir çalışma ortamına sahip olduğunu ifade eden Koca, kadın sağlık çalışanlarının bu yükünü hafifletmek için sosyal ve kültürel etkinlikler düzenlediklerini belirtti. “Şehir içi ve şehir dışı geziler, çeşitli workshoplar ve sağlık sektöründeki farklı branşlardan çalışanların bir araya geldiği organizasyonlarla iş stresini azaltmayı hedefliyoruz” diye ekledi.
SAĞLIK ATAMALARINDA EKSİKLİKLER YAŞANIYOR
Kadın sağlık çalışanlarının sayısının yeterli olmasına rağmen, atama konusunda ciddi eksiklikler yaşandığını belirten Koca, “Şehir hastanelerinin açılması ve yaşlı nüfusun artması sağlık hizmetlerine olan ihtiyacı artırıyor. Ancak mevcut personel sayısı bu ihtiyaca cevap vermekte yetersiz kalıyor” ifadelerini kullandı.
“İŞ YÜKÜ ADALETLİ BİR ŞEKİLDE PAYLAŞILMALIDIR”
Ayrıca sağlık sektöründeki iş yükünün adil bir şekilde dağıtılmadığını vurgulayan Koca, “39 farklı branşın bulunduğu sağlık sektöründe, işin büyük bir kısmı hemşireler ve ebeler üzerinden yürütülüyor. Görev tanımlarının belirsizliği, birçok sorumluluğun hemşirelerin üzerine yıkılmasına neden oluyor” dedi. Her branş için net görev tanımları oluşturulması gerektiğini söyleyen Koca, fazla mesai yükünün de azaltılmasını gerektiğini vurguladı. Genç Sağlık Sendikası Kadınlar Komisyonu Genel Koordinatörü Sevda Koca, “Sürekli fazla mesaiye kalmak sağlık çalışanlarını hem fiziksel hem de mental olarak yıpratıyor. Daha iyi çalışma koşulları için fazla mesai süreleri azaltılmalı, iş yükü daha adaletli bir şekilde paylaştırılmalı” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.