Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), e-devlet kullanım oranları, cinsiyete göre internet kullanımı, yaş grubuna göre kullanım ve internet üzerinden sipariş verme gibi konulardaki verileri paylaştı. Araştırmaya göre, internet siparişlerinde en çok kullanılan uygulamalar da açıklandı.

TÜRKİYE'DE İNTERNET KULLANIMI ARTTI 

Verilere göre, Türkiye'de internet kullanım oranı 2023 yılında yüzde 87,1 iken, 2024 yılında yüzde 88,8'e yükseldi. Erkeklerin interneti kadınlara göre daha fazla kullandığı görüldü; 2024 yılında internet kullanım oranı erkeklerde yüzde 92,2, kadınlarda ise yüzde 85,4 oldu.

CHP Çankaya İlçe Kadın Kolları çocuklar için ses yükseltti CHP Çankaya İlçe Kadın Kolları çocuklar için ses yükseltti

E-devlet kullanımına dair veriler de dikkat çekici. Son 12 ayda resmi makamların web sitelerini ve uygulamalarını kullanan bireylerin oranı yüzde 73,7 olarak belirlendi.

Bu oran erkeklerde yüzde 80,7, kadınlarda ise yüzde 66,7 olarak gerçekleşti. E-devlet hizmetlerini en fazla kullanan yaş grubu yüzde 92,1 ile 25-34 yaş arası olurken, en düşük kullanım oranı yüzde 25,6 ile 65-74 yaş grubunda görüldü.

İnternet Kullanımı

İNTERNETTEN ALIŞVERİŞ YAPMA ORANI YÜKSELDİ 

İnternet üzerinden mal veya hizmet satın alma oranı da arttı. 2023 yılında yüzde 49,5 olan bu oran, 2024 yılında yüzde 51,7'ye yükseldi. Erkeklerin internet üzerinden alışveriş yapma oranı yüzde 54,1, kadınların ise yüzde 49,3 oldu. Son 3 ay içinde mal veya hizmet satın alanların yüzde 38,8'i alışveriş yaptı.

Alışverişlerde en çok tercih edilen ürünler arasında giyim, ayakkabı ve aksesuar ilk sırada yer aldı. Cinsiyet ayrımında ise erkekler daha çok giyim ve ayakkabı tercih ederken, kadınlar kozmetik ve sağlık ürünlerine yöneldi.

EĞİTİM İÇİN İNTERNET KULLANIMI DÜŞTÜ 

Eğitim ve öğrenme faaliyetlerine yönelik internet kullanımı son yıllarda bir azalma gösterdi. 2024 yılında bu oran yüzde 13,9'a geriledi. Erkekler arasında bu oran yüzde 13,7, kadınlar arasında ise yüzde 14,1 olarak kaydedildi.

Bu düşüş, bireylerin interneti eğitim amaçlı kullanma alışkanlıklarında belirgin bir değişiklik yaşandığını ortaya koyuyor. Özellikle eğitimde dijital araçların artan rolüne rağmen, internet üzerinden eğitim ve öğrenme faaliyetlerine olan ilginin azalmış olması dikkat çekici bir trend olarak değerlendiriliyor.

Whatsapp’tan ‘Gizlilik’ Güncellemesi! Artık Ekran Görüntüsü Alınamayacak (2)

POPÜLER UYGULAMA WHATSAPP OLDU

Sosyal medya ve mesajlaşma uygulamaları kullanımında WhatsApp, yüzde 86,2 ile en popüler uygulama oldu. Bunu yüzde 71,3 ile YouTube ve yüzde 65,4 ile Instagram takip etti.

Erkekler WhatsApp'ı yüzde 89,5 oranında, kadınlar ise yüzde 82,9 oranında kullandı. Ayrıca, internet bağlantılı cihazlar arasında en çok tercih edilenler sırasıyla internet bağlantılı TV, robot süpürgeler ve akıllı saatler oldu.

Son olarak, bireylerin internet üzerinden cep telefonu, akıllı telefon veya bilgisayar satın alırken en çok önem verdikleri özellikler sırasıyla fiyat, donanım özellikleri ve marka oldu.

Muhabir: ZEYNEP PAMUK