İsrail’in Gazze’ye yönelik devam eden saldırılarının yol açtığı yıkım ve açlık krizine karşı uluslararası öfke büyürken, İngiliz parlamentosunda tarihi bir adım atıldı. Muhafazakâr, İşçi, Liberal Demokrat ve diğer partilerden 221 milletvekili, Filistin’in devlet olarak tanınması talebiyle hükümete açık mektup gönderdi.
Parlamenterlerin imzaladığı metinde, 28-29 Temmuz’da New York’ta Fransa ve Suudi Arabistan eş başkanlığında gerçekleşecek olan Birleşmiş Milletler Filistin Konferansı öncesinde İngiltere’nin somut bir irade ortaya koyması istendi. Mektupta, “İngiltere’nin Filistin’i tanıması, tarihi sorumluluğumuzun bir gereğidir. Mandater güç olarak geçmişimiz ve Balfour Deklarasyonu’ndaki rolümüz nedeniyle bu tanıma sembolik olduğu kadar pratik bir anlam da taşır” ifadeleri yer aldı.
221 MİLLETVEKİLİNDEN TARİHİ ÇAĞRI
İki devletli çözümün yıllardır savunulduğuna dikkat çekilen mektupta, artık söylemin eyleme dönüşmesi gerektiği vurgulandı.
Başbakan Keir Starmer da aynı gün sosyal medyada yaptığı açıklamada Filistin’in tanınmasına kapıyı aralayan ifadeler kullandı. İngiltere’deki bu çağrı, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un “Filistin’i tanımaya hazırız” açıklamasının hemen ardından geldi.