Ankara Kent Konseyi Çevre ve İklim Meclisi ile Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı iş birliğinde, 15 Mayıs Dünya İklim Günü kapsamında "İklim Değişikliği ve Ankara" başlıklı bir program düzenlendi. Panelde, iklim değişikliğiyle mücadelede yerel yönetimlerin rolü, Türkiye’deki iklim yasası süreci ve Ankara'nın iklim politikalarına yönelik somut öneriler ele alındı.
UZMAN İSİMLER KATILIM SAĞLADI
Alanında uzman isimlerin katıldığı programın oturum başkanlığını Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül Ak üstlendi. Panele ABB İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanı Duygu Soytürk, CHP Yerel Yönetimler ve Dirençli Kentler Başkan Yardımcısı Dr. Baran Bozoğlu, İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi Tekin Altuğ, Türkiye Barolar Birliği Çevre ve Kent Komisyonu Sekreter Üyesi Av. Dr. Fevzi Özlüer, ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden Prof. Dr. Osman Balaban ile ABB İklim Değişikliği ve Temiz Hava Şube Müdürü Mustafa Taşdemir konuşmacı olarak katıldı.
Panelde, Türkiye’de iklim değişikliği kanun yapım süreci, yerel düzeyde iklim politikalarının oluşturulması ve uygulanabilir stratejiler tartışıldı. Panelde konuşan CHP Yerel Yönetimler ve Dirençli Kentler Başkan Yardımcısı Dr. Baran Bozoğlu, Türkiye’deki iklim kanunu taslağına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bozoğlu, iklim değişikliğiyle ilgili tartışmaların kamuoyunda bir dönem yoğunluk kazandığını ancak sonrasında konunun asıl bağlamından koparıldığını vurguladı.
"KANUN TEKLİFİ GENEL KURULDA BEKLİYOR"
İklim kanunu üzerine yürütülen tartışmaların, konuya yabancı ve hatta iklim değişikliğini inkâr eden aktörlerce saptırıldığını ifade eden Bozoğlu, mevcut kanun teklifinin eksikliklerine işaret ederek Meclis'teki komisyon sürecine dair son gelişmeleri şu sözlerle aktardı:
"İklim kanunu konusu çok tartışıldı. Bir dönem ülkenin genel siyasal gündeminden daha fazla konuşuluyordu ki bu sevindiriciydi. Ancak daha sonra bu konu, asıl bağlamından koparıldı. Kanun maddeleri, iklim değişikliğiyle neredeyse hiçbir bağlantısı olmayan bir platforma evrildi. Bu da bazı ünlüler, gazeteciler ve siyasetçiler eliyle kamuoyunda yanlış bir algının yayılmasına yol açtı. Bu yetersiz bulunan kanun teklifi için komisyona çekilme kararı alınmıştı. Henüz çekilmedi ancak genel kurulda bekliyor. Bu durum, konuyu daha sağlıklı tartışmak adına bize zaman kazandırıyor. Grup Başkanvekilimiz Sayın Murat Emir bugün bu konuyla ilgili yeniden söz aldı ve görüşmeler yaptı."
MANSUR YAVAŞ'TAN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELE MESAJI
Panele fiziki olarak katılım sağlayamayan fakat mesaj gönderen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ise iklim mücadelesine yönelik kararlılık vurgusu yaptı. Yavaş, "Adaletle, yaşamla ve kentlerin geleceğiyle doğrudan ilgileniyoruz. Bilimin ve haklılığın ışığında sürdürülebilir bir şehir için çalışıyor, doğayla uyumlu politikaları hayata geçiriyoruz. Bu mücadelede yalnız değiliz. Bugün burada bir araya gelen her bir uzman, akademisyen ve yurttaş Ankara’nın ve ülkemizin iklim mücadelesinde umut kaynağıdır" mesajı verdi.
"ABB OLARAK İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN FARKINDAYIZ"
Panele ABB İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanı Duygu Soytürk, panelde yaptığı konuşmada "Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak İklim değişikliğinin farkındayız" dedi. Bu konuyla ilgili çalışmalar yaptıklarını ifade eden Soytürk, "Türkiye'de ilk yerel iklim değişikliği eylem planı yapan şehirlerden biriyiz" diyerek, bu konuda uzman isimlerle ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği içerisinde olduklarını söyledi.