Ankara Büyükşehir Belediyesi, Haymana Belediyesi ve Polatlı Belediyesi iş birliğiyle düzenlenen “Adım Adım Sakarya Meydan Muharebesi” saha gezisi, rekor katılımla gerçekleştirildi. 21 araç ve 1000’den fazla katılımcının yer aldığı etkinlikte Mangal Dağı, Evliyafakı Köyü, Kışla Hastanesi Şehitliği, Sığırcı Çiftliği, Gülçeşme Yaylası, Sakarya Köyü, Zafer Anıtı ve Duatepe Anıtı ziyaret edildi.

Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinde dönüm noktası olan Sakarya Meydan Muharebesi’nin üzerinden 104 yıl geçti. 23 Ağustos 1921’de başlayan ve 22 gün 22 gece süren çarpışmaların ardından 13 Eylül 1921’de kazanılan zafer, bağımsızlık kaderimizi şekillendirdi.

Mangal Dağı Şehitliği-1

Muharebe araştırmacısı- yazar Dr. Selim Erdoğan rehberliğinde Sakarya Meydan Muharebesi'nin yıldönümüde son derece anlamlı bir gezi düzenlendi. Mangal Dağı’nın zirvesine çıkan ziyaretçiler, 23 Ağustos 1921’de Sakarya Meydan Muharebesi’nin başladığı ve göğüs göğse çarpışmaların yaşandığı bu kutsal topraklarda şehitlerimizi bir kez daha yad etti. Tarihsel kaynaklara göre yalnızca bu dağın eteklerinde çok binlerce askerimiz şehit düşmüştü.

Meteoroloji müjdeyi verdi! Kavurucu sıcaklar ülkeyi terk ediyor
Meteoroloji müjdeyi verdi! Kavurucu sıcaklar ülkeyi terk ediyor
İçeriği Görüntüle

Mangal Dağı Zirve

Mangal Dağı, Sakarya Meydan Muharebesi’nin seyrini değiştiren stratejik noktalardan biri olarak biliniyor. Yunan ordusunun iki kolorduyla saldırdığı bu bölge, ilk gün muharebeleri sonunda düşmana bırakılmak zorunda kalınsa da, Mustafa Kemal Paşa’nın dehasıyla yürütülen savunma stratejisi sayesinde savaşın kaderi Türk milletinin lehine çevrildi.

Mangal Dağı 1

Bugün Haymana Yaprakbayırı Köyü sınırlarında bulunan Mangal Dağı, Doğa Koruma ve Millî Parklar Genel Müdürlüğü tarafından şehitlik ve sosyal tesislerle ziyaretçilere açılmış durumda. Her yıl 23 Ağustos’ta düzenlenen “Şehitlere Saygı – Meşaleli Yürüyüş” törenleriyle binlerce kişi bu destansı dağın gölgesinde şehitlerimizi anıyor. Mangal Dağı Muharebelerinde şehit olan 63 Mehmetçik ise bugün burada yatıyor.

Sakarya Meydan Muharebesi’nin simge noktalarından biri olan Mangal Dağı, hâlâ “süngü süngüye, hatta yumruk yumruğa” verilen mücadelenin izlerini taşımaya devam ediyor.

Muhabir: TUĞBA AKKESEN DEMİRDAŞ