Ankara’nın meşhur ‘pembe taşı’ şehrin ikonik yapılarında hayat buldu Ankara’nın meşhur ‘pembe taşı’ şehrin ikonik yapılarında hayat buldu

Ankara köklü tarihi ile geçmişe ışık tutmaya devam ediyor. Başkentte geçmiş yıllardan günümüze kadar gelmeyi başaran birçok tarihi yapı bulunmaktadır. Bu yapılardan bir taneside Haymana'da yer alan Karahoca Cami'dir.

Genç Osmanlı Mimarisinin Izleri Bu Camide Karahoca Cami (1)

Ankara'nın Haymana ilçesinde yer alan ve önemli bir tarihi geçmişe sahip olan Karahoca Köyü Camisi, uzun yıllardır ayakta durmayı başarmıştır. Caminin iç mekanında ve minaresinde farklı tarihler yer almakta. Ahşap minberinde h. 1322 (m. 1904), boyalı nakışların arasında h. 1323 (m. 1905), giriş kapısının üstünde h. 1324 (m. 1906) ve minaresinde 1958 tarihleri bulunuyor. Dikdörtgen planlı ve düzgün kesme taş kullanılarak inşa edilen caminin, ahşap tavanı ve kırma çatısı iç mekanın özgün yapısını koruyor. Tavan, üzeri boyalı ahşap işlemelerle süslenmiş olup, caminin en dikkat çekici özellikleri arasında. Caminin süslemelerinde bitki ve vazo motiflerinin yanı sıra Allah, Muhammed, Hasan, Hüseyin ve dört halifenin isimleri yer almakta. Bir duvarında ise “Cami-i Şerif Sultan Ahmed” yazılı büyük bir cami tasviri bulunuyor.

Genç Osmanlı Mimarisinin Izleri Bu Camide Karahoca Cami (4)

SANATÇININ İMZASI KAPIDA 

Caminin mimarı bilinmezken, süslemeleri yapan kişinin adı cami giriş kapısında yer almakta. Kapıda “Mucurlu Nakkaş… Esad sene 1323” ifadesiyle, dönemin ünlü nakkaşlarından Esad’ın bu yapıya katkıda bulunduğu anlaşılıyor. Hüseyin Bin Mehmed Camii, yapılan kapsamlı restorasyon çalışmalarıyla, tarihi dokusunu koruyarak yeniden ibadete açıldı.

Muhabir: KÜBRA AÇIKGÖZ