Çubuk bölgesine özgü, uzun yıllardır geleneksel olarak üretilen Çubuk Dolma Kelek Turşusu, yöresel damak tadını yansıtan eşsiz bir lezzet sunuyor. Bu lezzetin ana malzemesi, sebzelerle doldurulmuş ham kelekten oluşuyor, bu da birçok farklı tatın aynı anda deneyimlenmesine olanak tanıyor. Tarif, kelek, domates, biber, maydanoz, dereotu, sirke, su ve tuz kullanılarak özenle hazırlanıyor.

Kelek, olmamış ham kavun anlamına gelir ve genellikle küçük yumruk büyüklüğündedir. Lezzetli olmalarına rağmen ham oldukları için tadı salatalığı andırır. Turşusu ya sade ya da içi doldurularak yapılabilir. Kelekler, tarla veya bahçelerde yetiştirilirken fazla su istemez ve turşusu oldukça lezzetlidir. Toplanan kelekler temiz bir şekilde yıkanır, dış kabukları kısmen soyulur ve isteğe göre içi doldurulabilir. Usta ellerde yapılan bu turşu, değerli tüketicilere sunulmadan önce özenle oluşturulur.

Özellikle Çubuk ilçesine ait köylerde bol miktarda yetişen kelek, kıraç bölgelerde yetişmeye daha yatkındır. Çubuk Ev Turşusu'nun doğru saklama koşulları ve sağlıklı tüketim talimatları için içeriği dikkatlice okunmalıdır. Turşu, karanlık ve serin bir yerde muhafaza edilmelidir; buzdolabında saklanabilir, ancak sıcak ve güneşli bir ortama koymamak önemlidir. Kapağı açıldıktan sonra 1-2 ay içinde tüketilmesi önerilir.

Küçük kavanozlara bölerek veya küçük ebatlarda alarak tüketmek mümkündür. İçerisindeki turşu suyu içilebilir ve içinde koruyucu katkı maddesi bulunmayan doğal gıdalar, canlı probiyotik mikroorganizmalar sayesinde fermente olmaya devam eder. Turşu, açılıp kapatılması sırasında hava alır ve bu nedenle renk değişimine (beyazlanma, bulanma) yol açabilir. Bu durumda oluşan tabakayı alarak tüketmeye devam etmek mümkündür.

Turşunun hava ile mümkün olduğunca az temas etmesi önemlidir, çünkü uzun süre hava ile temas halinde kalması durumunda renk, tat ve özelliğini kaybedebilir. Turşu suyu azalırsa, kapağını sıkıca kapatmak önemlidir; ayrıca, suyu azaldıkça tuzlu su ekleyerek tüketilebilir. Bozulmuş bir turşu yumuşak, mat renkli ve mayhoş bir tat taşıyabilir; bu nedenle taze ve çıtır bir turşu için uygun saklama koşullarına dikkat etmek önemlidir.

ÇUBUK USULÜ DOLMA KELEK TURŞUSU TARİFİ:

Çubuk Usulü Dolma Kelek Turşusu, işte bu lezzetli tarif için gereken malzemeler ve yapılış aşamaları:

Malzemeler:

Türkiye’nin en büyük akıllı parkı ‘Sincan Park’ açıldı Türkiye’nin en büyük akıllı parkı ‘Sincan Park’ açıldı

10 adet kelek

15-20 adet sivri biber

4-5 adet domates

10-15 adet cin biber

1,5 su bardağı üzüm sirkesi

2 baş sarımsak

5 yemek kaşığı kaya tuzu

1-2 limon tuzu

İsteğe bağlı maydanoz

Su

Yapılış:

Kelekleri temizleyerek iyice yıkayın ve alacalı bir şekilde soyun.

Keleklerin içini oyarak veya tatlı kaşığı ile temizleyin.

Diğer yandan biberleri, 1 baş sarımsağı ve domatesi ince ince doğrayın.

Hazırladığınız malzemelerin üzerine sirke ve 2 yemek kaşığı tuz ekleyerek iyice karıştırın.

Oyulan keleklerin her birini bu iç malzeme karışımıyla doldurun ve üstünü domates dilimleri ile kapatın, böylece iç malzemenin dökülmesini engelleyin.

Turşuyu kuracağınız bidona kelekleri yerleştirin. Boş kalan yerlere isteğe bağlı olarak salatalık, domates gibi malzemeler ekleyebilirsiniz.

Son olarak, limon tuzu ve kalan tuzu, sarımsağı turşunun üstüne serpin. Ardından aldığı kadar su ekleyin.

Hazırlanan turşuyu güneş almayan bir ortamda bekletin ve fermente olmasını sağlayın.

HABER: KARDELEN ÇIKMAZ