Erzincan'da 41 yıl önce 3 bin askerle inşa edilen dev Atatürk portresi, yenileme çalışmalarının ardından törenle yeniden açılarak Cumhuriyetin 100. yılı münasebetiyle sergilendi. Erzincan'ın Keşiş Dağları'na 41 yıl önce 3 bin askerle dikilen dev Atatürk portresi, tadilatın ardından törenle yeniden açıldı.

Askerliğini 1982 yılında Erzincan'da tamamlayan ressam Mustafa Aydemir,Keşiş Dağları'nın eteklerinde 7 bin 500 metrekarelik alanda; 600 ton taş, 210 ton harç ve 200 ton boya kullanarak 3.000 silah arkadaşıyla birlikte 176 metre uzunluğunda bir Atatürk portresi oluşturdu. 

Keşiş Dağları'nda 41 yıldır sergilenen portrenin yenilenmesi, valilik ve belediyenin sağladığı şantiye desteği ve İstanbullu hayırsever iş insanlarının maddi katkılarıyla yeniden başladı.

"Erzincanda değil uzaydan görülebilen, dünyanın en büyük ve 100 sıra dışı eserinden biri"

Aydemir'in yaklaşık 2 aylık çalışmayla betonarme olarak yenilediği portre, Cumhuriyetin 100'üncü yılı dolayısıyla yeniden sergilendi. Vali Hamza Aydoğdu törende, yenilenen eserin sadece bir resim olmadığını söyleyerek sözlerini şu şekilde sürdürdü: " Erzincan'ın Keşiş Dağı'nda solan Atatürk'ün portresi, 1982'nin ruhunu taşıyan usta eli ressam Mustafa Aydemir'in liderliğinde yeniden canlandı. 41 yılın ardından bu efsanevi eser, sadece Erzincanda değil uzaydan görülebilen, dünyanın en büyük ve 100 sıra dışı eserinden biri olarak kabul edilmektedir."

"gurur duyduğumuz eser artık gelecek nesillere kalacak"

Erdal Beşikçioğlu’nun Melek Mosso konserindeki dansı beğeni topladı Erdal Beşikçioğlu’nun Melek Mosso konserindeki dansı beğeni topladı

Portrenin 2 aylık bir çalışmanın ardından kalıcı bir şekilde yenilendiğini anlatan Aydemir, şunları söyledi:"Bizleri bu güzel vatana bir borçluluk ve sorumluluk duygusu ile yetiştirdiler. Bu portre bu ülkeye olan sorumluluk duygusunun küçük bir nişanesidir. Bu baktığınız ve gördüğünüz portre inanın benim için sadece bir portre değildir. Ne mutlu ki 2009'da Amerika Simpson Üniversitesi küratörleri bu portreyi dünyanın en büyük 100 sıra dışı sanat eserinden biri seçerek belgeselini yaptı. Dağa balyozlarla 25 bin çelik kazık çaktık. 4 bin tondan fazla beton kullandık ve gurur duyduğumuz eser artık gelecek nesillere kalacak."