Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Türkiye-ABD ikili ilişkileri başta olmak üzere bölgesel ve küresel gelişmeler kapsamlı şekilde ele alındı.
KRİTİK KONULAR GÖRÜŞÜLDÜ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede Türkiye’nin özellikle savunma sanayii olmak üzere birçok alanda ABD ile iş birliğini geliştirmek için adımlar atmaya devam edeceğini vurguladı. Erdoğan, Başkan Trump’ın küresel çatışmaların sonlandırılmasına yönelik yaklaşımını desteklediklerini belirterek, İran ile sürdürülen müzakereler ve Rusya-Ukrayna savaşının sonlandırılması için gösterilen çabaları takdirle karşıladıklarını ifade etti.
GAZZE KONUSU DA GÜNDEMDE
Görüşmenin önemli başlıklarından biri de Gazze’deki insani kriz oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gazze’de yaşanan trajedinin vahim boyutlara ulaştığını dile getirerek, bölgeye insani yardımların kesintisiz ulaştırılması gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin ateşkesin sağlanması ve kalıcı barışın tesisi için her türlü iş birliğine hazır olduğunu belirtti.
TÜRKİYE’YE DAVET ETTİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye meselesine de değinerek Türkiye’nin bu ülkenin toprak bütünlüğünün korunması ve bölgesel istikrarın sağlanması için çaba gösterdiğini söyledi. ABD'nin Suriye’ye yönelik yaptırımların hafifletilmesine dönük adımlarının sürece olumlu katkı sağlayacağını ifade eden Erdoğan, istikrarlı bir Suriye’nin hem bölge hem de dünya barışı açısından büyük önem taşıdığını dile getirdi.
Görüşmenin sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump’ı Türkiye’ye davet etti.