DSÖ, ABD'li genel cerrah Dr. Vivek Murthy ve Afrika Birliği gençlik elçisi Chido Mpemba liderliğinde uluslararası bir komisyon kurdu. Koronavirüs salgınının sosyal faaliyetleri durdurarak yalnızlık sorununu derinleştirmesinin ardından oluşturulan komisyon, bu konuda çözüm arayacak.

DSÖ Yalnızlığın Acil Küresel Sağlık Tehdidi Olduğunu Açıkladı! (1)

Mpemba, "Yalnızlık sınırları aşıyor. Sağlık, refah ve kalkınmanın her yönünü etkileyen küresel bir halk sağlığı sorunu haline geliyor. Sosyal izolasyon yaş ve sınır tanımıyor." dedi.

Murthy ise yalnızlığın getirdiği sağlık risklerinin, günde 15 sigara içmek kadar kötü olduğunu belirtti. Yalnızlığın, obezite ve fiziksel hareketsizlikle ilişkili risklerden daha büyük olabileceği ifade edildi.

Türkiye şampiyonu yüzücü Ferzan Özkan, başarı hikayesini paylaştı Türkiye şampiyonu yüzücü Ferzan Özkan, başarı hikayesini paylaştı

Yaşlı yetişkinlerde yalnızlığın demans riskini yüzde 50 artırdığı, koroner arter hastalığı ve felç riskini ise yüzde 30 arttırdığı bildirildi.

DSÖ Yalnızlığın Acil Küresel Sağlık Tehdidi Olduğunu Açıkladı! (2)

GENÇLERİN HAYATINI KARARTIYOR

The Guardian'ın haberine göre, gençler arasında yaşanan yalnızlık, "gençlerin hayatını karartıyor." notu ile vurgulandı. Ergenlik dönemindeki insanların yüzde 5 ila yüzde 15 arasında yalnız olduğu aktarıldı.

Uzmanlar, okulda yalnızlık yaşayan gençlerin üniversiteyi bırakma ihtimalinin yüksek olduğunu ve kötü ekonomik sonuçlara neden olabileceğini belirtti.

Bağlantısız hissetmenin, iş tatminini ve performansını olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekildi. Mpemba, özellikle dijital uçurumun dışladığı savunmasız nüfuslar için yalnızlık konusundaki anlatının yeniden tanımlanmasının önemli olduğunu ifade etti. Murthy ise birden çok ülkeyi etkileyen yalnızlık konusunun üzerine yeterince gidilmediğini belirtti.