Diyarbakır'ın Eğil ilçesindeki kalede yapılacak olan arkeolojik kazılarda saray kalıntıları ortaya çıkarılacak.Kur'an-ı Kerim'de adı geçen Zülkifl ve Elyesa peygamberlerin defnedildiğine inanılan, Kralkızı Baraj Gölü, su sarnıçları ve tarihi yapısıyla da ilgi gören ilçede kaymakamlık ve belediyenin girişimi Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle 2 yıl önce kazı çalışmalarına başlanmıştı.
Üç tarafı derin vadilerle çevrili, bir tarafı kayaya oyulmuş Eğil Kalesi'nde, Dicle Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vecihi Özkaya başkanlığında yürütülen kazılarda sarayın kalenin üzerinde yer alan kısmında yoğunlaşıldı.
Kazı Başkanı Prof. Dr. Özkaya, Eğil Kalesi'nin savunma yapısı olmaktan öte anlam derinliği olan bir yerleşim yeri olduğunu söyleyerek sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Tabandan itibaren yaklaşık 120 metre yüksekliği var ve sur duvarlarıyla ayrıca bir yüksekliğe sahip. Böylesi bir savunma biriminde savunmanın mantığını, yapılanmasını ve mimarisini çözmeye yönelik çalışmalar yaptık."
Artuklu ve Osmanlı dönemini ilgilendiren kalıntılara ulaştık
Kalenin zamanla insan ve doğa tahribatına uğradığını da aktaran Özkaya, sözlerine şu şekilde devam etti: "Kalede yönetici kesimin oturduğu saray kısmında kazılara başladık. Yaptığımız kazılarda kalenin milattan önce en geç 8. yüzyılda kullanımda olduğunu, bu tarihten itibaren izleyen dönemlerde ise İslami dönemler olan Artuklu ve Osmanlı zamanında yeni ilaveler yapıldığını, yerleşimin genişlediğini tespit ettik. Saray kesiminde yaptığımız kazılarda şu anda Artuklu ve Osmanlı dönemini ilgilendiren kalıntılara ulaştık. Bütün yapılanmalar sarayın sürekli olarak onarım gördüğünü ve temel düzeyinde en erken kullanımına işaret eden kalıntılar bulduk. Yaklaşık olarak 3 bin yıllık bir tarihi barındıran Eğil Kalesi'nin en önemli biriminde çalışıyoruz."
Eğil'i inanç merkezi olması dışında tarihiyle, doğasıyla ve kültürüyle tanıtmaya çalışıyoruz
Eğil Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Volkan Hülür, Eğil'in inanç ve kültür merkezi olduğunu vurgulayarak sözlerini şu şekilde sürdürdü: " Eğil'i inanç merkezi olması dışında tarihiyle, doğasıyla ve kültürüyle tanıtmaya çalışıyoruz. Yerel ve bölgesel anlamda Eğil inanç turizmiyle ayakta ancak biz Eğil Kalesi'ndeki çalışmalarla tarih turizmini baraj gölümüzle birleştirerek geliştirmek istiyoruz. Çalışmalar tamamlandığı takdirde yurt içi ve dışından çok sayıda misafirimiz gelecek."