İzlandalı bilim insanları, yanardağ faaliyetlerinin artmasından sonra kayıtlara giren "en hızlı magma akıntısını" kaydetti. 

New Scientist'in aktardığına göre, İzlanda'daki 15 kilometre uzunluğunda olan yanardağ yarığını uydu ve sensörler yardımıyla kaydeden bilim insanları, kayıtlara geçen "en hızlı magma akıntısını" gözlemledi. Bu kapsamda araştırmacılar, 10 Kasım 2023'te İzlanda'nın güney batısında yer alan Grindavik kasabası yakınlarında bulunan daykta, magma akıntısının hızını saniyede 7 bin 400 metreküp olarak bildirdi.

yanardağ3

"2023'TE YAPILAN ÖLÇÜMLERDEN 100 KAT DAHA HIZLIYDI"

İzlanda'daki Reykjavik Üniversitesi bünyesinde araştırmalar yapan Freysteinn Sigmundsson konuya ilişkin olarak, "Çok şiddetli patlamalarda akıntı hızı daha da artabilir. Ancak yüzeydeki bir yarığa böyle hızlı magma akışını görmemiştim." diye ifade etti. Sigmundsson ve ekibinin analizlerine göre, kasımdaki magma hareketi, Fagradalsfjall bölgesindeki 2021, 2022 ve 2023'teki volkanik patlamalar esnasında yapılan ölçümlerden yaklaşık 100 kat daha hızlı olarak kayıtlara geçti.

YANARDAĞ.webp2

SİVİL ALTYAPI ZARAR GÖRDÜ

Magmanın aktığı yarığın genişliğinin 8 metre olduğuna dikkat çeken Sigmundsson, akışların birkaç binayı etkilediğini ve yeraltı çatlaklarından sızan magmanın da sivil altyapıya zarar verdiğini de dile getirdi. Araştırmanın sonuçları ise bilim dergisi olan, "Science"de paylaşıldı.