Medicana Sağlık Grubu Dermatoloji Bölümü’nden Uzman Dr. Yusuf Kelleci, cilt kanserinin önlenebilir bir hastalık olduğunu ve korunma önlemleri sayesinde cilt hasarlarının yüzde 90’ının engellenebileceğini belirtti. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre her yıl dünya genelinde yaklaşık 132 bin melanom tipi cilt kanseri vakası görülüyor. Türkiye’de ise her yıl 5 binin üzerinde yeni vaka teşhis ediliyor.
Dr. Kelleci, “Cildimiz vücudun dış etkenlere karşı ilk savunma hattıdır ve yaşam boyu biriken zararlı güneş ışınları, erken yaşlarda alınmayan önlemlerle birlikte zamanla kansere dönüşebilir. Özellikle çocuklukta yaşanan güneş yanıkları, ileriki yaşlarda ciddi riskler oluşturur” dedi.
UV IŞINLARINA DİKKAT
Cilt kanserine neden olan ultraviyole ışınlarının yalnızca güneşli günlerde değil, bulutlu havalarda da etkili olduğunu söyleyen Dr. Kelleci, UV ışınlarını şu şekilde tanımladı:
-
UVA: Derin katmanlara işler, cilt yaşlanması ve DNA hasarına yol açar
-
UVB: Yüzeyde etkili olur, güneş yanıkları ve kanserin ana nedenidir
-
UVC: Doğal ortamda filtrelenir ancak yapay kaynaklarda tehlikelidir
Dr. Kelleci, ciltteki benlerin ve lekelerin düzenli olarak kontrol edilmesi gerektiğini hatırlatarak, “ABCDE” kuralını vurguladı. Kelleci, açıklamalarında "A: Asimetri, B: Sınır düzensizliği, C: Renk farklılığı, D: Çapın 6 mm’den büyük olması, E: Evrim (zamanla değişim)" kuralına dikkat çekti.
10 ALTIN KURAL SIRALANDI
Cilt sağlığını korumak için sıralanan 10 altın kural:
-
SPF 30+ güneş kremi kullanın
-
Güneşe çıkmadan 20 dakika önce sürün
-
2 saatte bir tekrarlayın
-
Geniş kenarlı şapka ve UV korumalı gözlük takın
-
Açık renkli, sık dokunmuş kıyafetler giyin
-
10:00-16:00 saatlerinde güneşten kaçının
-
Solaryumdan uzak durun
-
Çocukları güneşe maruz bırakmayın
-
Yıllık cilt muayenesi yaptırın
-
Cildinizi düzenli olarak gözlemleyin