Ankara'nın Altındağ ilçesi Ulus semtinde bulunan, Anadolu’nun ahşap direkli ve kirişli camileri arasında yer alan Aslanhane Camii, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne gireli tam bir yıl oldu. 

Başkentin Dünya Mirası “Aslanhane Camii” Bir Yaşında  (1)

BAŞKENTİN İKİNCİ DÜNYA MİRASI 

Başkentin ikinci dünya mirası olarak 18 Eylül 2023 tarihinde listeye eklenen Aslanhane Camii, UNESCO Dünya Miras Komitesi’nin 2023 yılı Eylül ayında düzenlediği toplantıda kalıcı asıl listeye alındı.  Böylece, Ankara’nın ilk dünya mirası olan Gordion Antik Kenti’nden sonra Aslanhane Camii, başkentin ikinci dünya mirası olarak tescillendi. Aslanhane Camii’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmesi, Ankara’nın kültürel turizmi açısından da önemli bir dönüm noktası oldu. 

Halk arasında Arslanhane Camii olarak bilinen ve aslında Ahî Şerafeddin Camii adıyla da anılan bu yapı, Anadolu’nun Orta Çağ dönemine ait ahşap direkli ve kirişli camilerinin en güzel örneklerindendir. 13’üncü yüzyılda Ahî kardeşler tarafından inşa edilen cami, 1289–1290 yıllarında onarılarak günümüze kadar ulaşmıştır. 

Başkentin Dünya Mirası “Aslanhane Camii” Bir Yaşında  (2)

YAPISAL ÖZELLİKLERİ DİKKAT ÇEKİYOR 

Caminin üç ana girişi bulunmaktadır. Bu girişler; doğuda, batıda ve kuzeyde yer almaktadır. Caminin yapısal özellikleri kadar dikkat çekici olan bir diğer unsur ise adını aldığı aslan heykelidir. Doğusunda yer alan türbe külliyesinin duvarına gömülü olan bu antik aslan heykeli, camiye "Arslanhane" adını kazandırmıştır. Roma döneminden kalma bu aslan heykeli, Anadolu’daki çeşitli kültürlerin bir arada yaşadığı tarihi mirasın simgesidir. 

Başkentin Dünya Mirası “Aslanhane Camii” Bir Yaşında  (3)

Başkentin Dünya Mirası “Aslanhane Camii” Bir Yaşında  (4)

Başkentin Dünya Mirası “Aslanhane Camii” Bir Yaşında  (5)

Altındağ'da tiyatro seferberliği başladı Altındağ'da tiyatro seferberliği başladı

Başkentin Dünya Mirası “Aslanhane Camii” Bir Yaşında  (6)

Muhabir: SEMA TÜRKEL