Bakan Şimşek, yatırımcılar için finansal okuryazarlığın önemine ilişkin değerlendirmede bulundu. Finans teknolojisindeki hızlı değişim ve dönüşüm, yeni finansal enstrümanlar, ponzi sistemi gibi hususların finansal bilginin önemini artırdığına işaret eden Şimşek, dünyada da pek çok ülkenin toplumsal finansal okuryazarlık bilincini yükseltmeye yönelik faaliyetler yürüttüğünü söyledi.

"Yurtiçi tasarruf oranlarının artırılması önemli" diyen Şimşek, ülkelerin kalkınma stratejisi açısından yurt içi tasarruf oranlarının artırılması ve tasarrufların finansal piyasalar aracılığıyla reel sektör firmalarına doğrudan aktarılmasının önemli bir unsur olduğunu belirtti. Türkiye'de finansal okuryazarlık seviyesinin artırılması gerektiğini vurgulayan Şimşek, kamu kurumları, sivil toplum örgütleri ve özel şirketlerin finansal okuryazarlık alanında projeler yaptığını ancak faaliyetlerin dağınık yapıda olduğunu dile getirdi.

"YATIRIMCILAR TEMKİNLİ OLMALI"

Şimşek, finansal okuryazarlık konusunda atacakları adımların önemine işaret ederek, "Atacağımız adımlar ve yeni projeler, yatırımcı davranışını profesyonel seviyeye taşıyacak, sermaye piyasalarına katılımı artıracak, sürü psikolojisiyle yatırım davranışını engelleyecek. Finansal okuryazarlık düzeyi düşük yatırımcılar sermaye piyasalarında zarar görebilir, bu yatırımcıların temkinli olması önem taşıyor" şeklinde konuştu.

Ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile Sermaye Piyasası Kurulu arasında Sermaye Piyasaları ve Finans Mesleki Teknik Anadolu Lisesi açılmasına yönelik işbirliği protokolünün imza aşamasına geldiğini belirten Şimşek, bu liseyle sermaye piyasası ve finans alanında 4 yıl eğitim vereceklerini ve özel program ve proje uygulamalarla destekli, finans sektörüne yönelik nitelikli insan gücünün yetiştirilmesinin amaçlandığını ifade etti.