Gazeteci İsmail Saymaz, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, partisinin milletvekilleriyle yaptığı bir toplantıda, “Cumhurbaşkanının iki yardımcısı olsun; biri Kürt, diğeri Alevi” dediğini öne sürdü. Bu sözler kısa sürede gündemde büyük yankı uyandırdı.
TEPKİLER ÇIĞ GİBİ BÜYÜDÜ
Saymaz’ın haberine göre, Bahçeli bu öneriyi Türkiye’de kardeşlik ve birlik duygusunu güçlendirmek amacıyla dile getirdi. MHP liderinin Alevi topluluğuna yönelik hassasiyeti bilinirken, daha önce cemevlerinin ibadethane olduğunu savunmuş ve Nevşehir’de cemevi inşası için destek sağlamıştı.
Bahçeli’nin bu sözlerine AK Parti’den de sert tepki geldi. Eski milletvekili Şamil Tayyar, Bahçeli’nin önerisini eleştirerek, “Bu yaklaşım Türkiye’yi bölümlere ayırır, parçalar ve istikrarsızlığa yol açar” ifadelerini kullandı. Tayyar, farklı inanç ve etnik kimliklere dayalı bir görev dağılımının demokratik bir anlayış olmadığını vurguladı. Ayrıca, görevlere liyakat ve performans esas alınarak atama yapılması gerektiğini belirtti.
Tayyar, Türkiye’nin 100 yıldır birleştirici bir toplumsal doku kurduğunu ve bu yapının kökünden sarsılmasının büyük bir hata olacağını söyledi. “Eksiklerimizi gidermeye çalışmalıyız, ama bölerek değil” dedi.
NE OLMUŞTU?
Bahçeli, 3 yıl önce de Alevi açılımı kapsamında, cemevlerinin ibadethane olarak tanınması gerektiğini savunmuştu. Ayrıca Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde kendi imkanlarıyla bir cemevi ve külliye yaptırdığı biliniyor. Son olarak, Bahçeli’nin kapalı toplantısında, Kürtler ve Alevilerin kamu yönetiminde yer almasının önemine işaret ettiği aktarıldı.
Gazeteci Saymaz, söz konusu toplantıda Bahçeli’nin, “Cumhurbaşkanının iki yardımcısı olsun; biri Kürt, diğeri Alevi” dediğini yazdı. Bu ifadelerin kamuoyunda geniş yankı bulduğu kaydedildi.