Anayasa Mahkemesi (AYM), Basın İlan Kurumu (BİK)’nın gazetelere ve internet haber sitelerine ilan kesme cezası verme yetkisini düzenleyen kanun hükmünü iptal etti. Mahkeme kararında, söz konusu düzenlemenin hukuki belirlilik ve açıklık ilkelerine uymadığı belirtildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘TUR’ uçağı ile Mısır’a gitti
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘TUR’ uçağı ile Mısır’a gitti
İçeriği Görüntüle

Kararda, BİK’in ilan kesme cezası uygulayacağı durumların kanunla değil, yönetmelikle belirlendiği ve bunun keyfi uygulamalara yol açabileceği vurgulandı. Ayrıca, ilgili maddenin ölçülülük ilkesine aykırı olduğu ve ceza miktarları ile süreler konusunda net bir çerçeve sunmadığı ifade edildi. Yüksek Mahkeme, bireysel başvuru yoluyla daha önce verilen ihlal kararına da atıf yaparak, aynı gerekçelerle maddenin iptaline hükmetti.

AYM, daha önce aynı konuyla ilgili “Yeni Gün Haber Ajansı ve diğerleri” davasında verdiği ihlal kararını da gerekçeye ekledi. O kararda da ilgili düzenlemenin basın özgürlüğünü koruyacak şekilde açık ve net olmadığı, ölçüsüz ve sınırları belirsiz cezalar içerdiği ifade edilmişti.

Kaynak: HABER MERKEZİ