Şubat depremlerinin ardından Türkiye'de konut ihtiyacı ciddi boyutlara ulaşırken, inşaat sektörü bu talebi karşılamakta kalifiye eleman sıkıntısı yaşıyor. Sektördeki üretim maliyetlerinin artması ve kalifiye işçi bulmakta yaşanan zorluklar, birçok müteahhitin yatırım yapmaktan çekinmesine neden oluyor.
Emre Gökdemir, konut açığını kapatmak için üzerlerine düşeni yaptıklarını belirterek, "Ülkemizde konut açığını kapatmak için üzerimize düşeni yapıyoruz. TOKİ'nin yükünü hafifletmek, kira artışlarına çözüm sunmak ve başkentteki barınma sorununa nefes olmak amacıyla projeye başladık" dedi. Gökdemir, 6 Şubat depremlerinin 11 ilde büyük bir felaket yaşattığını ve devletin TOKİ ile büyük bir mücadele verdiğini hatırlatarak, kendilerinin de bu mücadeleye katkı sunmak zorunda olduklarını vurguladı. Ankara'nın kalbinde, insanların layık olduğu konforlu konutları uygun fiyatla sunarak ülkeye olan borcunu ödediğini belirten Gökdemir, bunun sadece bir proje değil, aynı zamanda bir vefa ve sorumluluk göstergesi olduğunu ifade etti.
USTA BULAMIYORUZ
Emre Gökdemir, inşaat sektöründe yaşanan kalifiye eleman krizinin derinleştiğini ve müteahhitlerin usta bulmakta zorlandığını dile getirdi. Gökdemir'in açıklamalarına göre, inşaat sektöründe bazı işçilerin maaşları doktor, mühendis ve hatta yargı mensuplarının gelirini geride bırakmış durumda. Gökdemir, maaşların 70 bin ila 150 bin lira arasında değiştiğini kaydetti.
"Şu anda ara eleman bulamıyoruz. Çok ciddi bir ihtiyaç var. Usta-çırak ilişkisi neredeyse kalmadı" diyen Gökdemir, eğitim sisteminin herkesi masa başına yönlendirmesi nedeniyle kimsenin sahada çalışmak istemediğini belirtti. Özellikle boyacı, kalıpçı, sucu, sıvacı gibi teknik ara elemanlara acil ihtiyaç olduğunu vurgulayan Gökdemir, "Ustaları adeta rezervasyonla buluyoruz, ama talepten dolayı birçok usta verdiği sözü bile tutamıyor; daha yüksek ücret teklif eden firmaya gidiyor" ifadelerini kullandı.