Ankara'nın Altındağ ilçesindeki Samanpazarı civarında bulunan 13. yüzyıla tarihlenen Ahî Şerafeddin Camii, halk arasında bilinen adıyla Arslanhane Camii, tarihi ve mimari önemiyle dikkat çekiyor. Anadolu Selçuklu dönemine ait içi ahşap direkli ve ahşap tavanlı yapısıyla bu cami, kentin en eski ve değerli yapılarından biri olarak kabul ediliyor. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan bu kültür varlığı, ziyaretçilerine tarihin izlerini sunuyor.
ADINI ASLAN HEYKELİNDEN ALIYOR
Arslanhane Camii, adını kuzeydoğusundaki Ahi Şerafeddin Türbesi’nin dış duvarında bulunan aslan heykelinden alıyor. Caminin yapım tarihi ve kim tarafından yaptırıldığı konusunda kesin bilgiler bulunmamakla birlikte, iki farklı kitabe farklı tarihler öneriyor.
Araştırmalara göre caminin minberindeki kitabeye göre 1289-1290 yıllarında Ahi Hüsameddin ve kardeşi Ahi Hasaneddin tarafından inşa edildiği belirtiliyor. Ancak batı cephesindeki başka bir kitabe, yapının 13. yüzyılın başlarında Emir Seyfeddin Ayaba tarafından yaptırıldığını öne sürüyor.
Günümüzde ibadete açık olan Arslanhane Camii, Samanpazarı civarında bulunmasından dolayı ticari bir merkez içerisinde yer alıyor ve çevresindeki küçük dükkânlar ile konutlar, yapının tarihine modern bir yaşam katıyor.
2018 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girmesi, bu tarihi yapının korunması ve tanıtılması adına önemli bir adım oldu.