Türkiye'nin bilim ve teknoloji alanındaki genç yetenekleri, uluslararası arenada göğsümüzü kabartmaya devam ediyor. Bu gurur madalyalarından birini de, Letonya'nın Riga kentinde düzenlenen Avrupa Birliği Genç Bilim İnsanları Yarışması'nda, TED Ankara Koleji öğrencisi Ceren Sel getirdi.
TÜBİTAK'TA TÜRKİYE BİRİNCİSİ, AVRUPA'DA İKİNCİ OLDU
TÜBİTAK tarafından geçtiğimiz Mayıs ayında düzenlenen 56. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışması'nda, biyoloji dalında Türkiye birincisi olan Ceren Sel, bu başarısıyla ülkemizi Riga'daki EUCYS yarışmasında temsil etme hakkını kazanmıştı.
TÜBİTAK tarafından seçilen 6 öğrenciden biri olarak Avrupa'ya giden Ceren, burada da "beyin tümörü ile bağırsak arasındaki ilişkiyi" inceleyen projesiyle jüriden tam not alarak, Avrupa ikinciliği gibi tarihi bir başarıya imza attı.
PROJESİ NE HAKKINDA? BEYİN TÜMÖRÜ VE BAĞIRSAK İLİŞKİSİ
Ceren, projesinin amacını şu sözlerle anlattı: "Merkezi sinir sistemindeki nörodejeneratif hastalıklarda bağırsak ve beyin arasındaki ilişkinin günümüzde oldukça popüler bir konu. Ancak beyin tümörleri ile bu ilişki yeterince ele alınmamış. Bu duruma yeni bir perspektif katmak amacıyla, bağırsağımızdaki enterik glia hücrelerinin salgıladığı interferon gama sitokininin glioblastoma hücre proliferasyonunu nasıl etkileyeceğini test etmek için matematiksel bir model geliştirdim."
"ATATÜRK BANA YOL GÖSTERDİ, BEN ATATÜRK'ÜN BİLİM KADINIYIM"
Bu büyük başarının ardından duygularını paylaşan Ceren Sel, en büyük ilham kaynağının Atatürk olduğunu belirtti:
"Ondan edindiğim bilim aşkına da sonsuz minnettarım. O, bilime ve bilim insanlarına verdiği değerle bana yol gösterdi. Cumhuriyet bilinciyle, cumhuriyeti yeşertme motivasyonuyla benim kalbimde, aklımda, fikrimde hep var oldu ve olacak. Atatürk'ü gururlandırma düşüncesi ve 'Ben, Atatürk'ün bilim kadınıyım!' diyebilme fikriyle yılmadan pes etmeden çalışmaya ve onun adına ülkemizi temsil etmeye devam edeceğim.”