Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), İzmir Katip Çelebi Üniversitesi ve Moğolistan Bilimler Akademisi'nin ortak çalışmasıyla hazırlanan "Göktürklerin Gizemli Mirası: Taşbabalar" adlı belgeselin gala gösterimi Ankara’da yapıldı.

Ankara'da korkutan orman yangını Ankara'da korkutan orman yangını

"TÜRKİYE GÜÇLÜ VE BELİRLEYİCİ BİR KONUMDA"

Etkinliğe Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, TİKA Başkanı Serkan Kayalar’ın yanı sıra çok sayıda protokol üyesi ve davetli katılım sağladı.

Gala töreninde konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, Göktürk medeniyetine yönelik yürütülen çalışmaların yalnızca Türkiye için değil, tüm Türk dünyası ve dünya kültürel mirası açısından da büyük önem taşıdığını vurguladı. Çam, “Küresel ölçekte değişim yaşanırken, tarihimizle bağ kurmak ve Göktürklerin mirasını yaşatmak, geleceğe dönük stratejik bir yaklaşımın temelini oluşturuyor. Türkiye bu süreçte artık güçlü ve belirleyici bir konumda” dedi.

30 YILI AŞAN MOĞOLİSTAN ÇALIŞMALARI

TİKA Başkanı Serkan Kayalar, kurumun 1994 yılından bu yana Moğolistan’da eğitim, sağlık, tarım ve kültür gibi birçok alanda yaklaşık 900 projeye imza attığını belirtti. Kayalar, özellikle "Moğolistan’daki Türk Anıtları Projesi" (MOTAP) kapsamında yapılan çalışmalara dikkat çekerek, Bilge Kağan ve Kül Tigin anıtlarının korunduğu müzenin ve Bilge Tonyukuk Anıtı yolunun inşasının Türkiye’nin bu mirasa verdiği önemi gösterdiğini söyledi.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, Moğolistan Bilimler Akademisi ve TİKA’nın örnek niteliğinde bir iş birliği ortaya koyduğunu belirten Kayalar, Göktürk dönemine ait 10 taşbabanın modern tekniklerle restore edildiğini ifade etti. Kayalar, "Bu taş heykeller hem Türkiye ile Moğolistan arasındaki kültürel bağları temsil ediyor hem de eski Türk töresine ve inanç sistemine dair önemli ipuçları sunuyor. Restorasyon sürecinde 4 bin kilometrelik bir alan taranarak kapsamlı bilimsel raporlar hazırlandı. Bu araştırmalar, hazırlanan belgeselin temelini oluşturdu" dedi.

Konuşmaların ardından katılımcılar, Göktürk tarihine ışık tutan belgeselin ilk gösterimini izledi.

Kaynak: İHA