Ankara’nın Kahramankazan ilçesinde, kovandan ayrılan bir bal arısı kolonisi, Atatürk Mahallesi'nde bulunan Onural Şeref Bozkurt Caddesi üzerindeki iki apartman arasında yer alan çalılık alana yerleşti. En az üç gün önce bölgeye geldiği tahmin edilen arılar, burada petek örmeye başlayarak koloni düzeni kurdu.

TESADÜFEN FARK EDİLDİ

Koloninin varlığı, Ankara Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin çevrede yaptığı bitki budama çalışmaları sırasında ortaya çıktı. Elektrikli testereyle yapılan temizlik esnasında çalılıklara müdahale edilince arılar ani bir savunma tepkisi verdi. Ancak belediye görevlileri paniğe kapılmadan, arıların sakinleşmesini bekledi ve çevredeki vatandaşları tedbirli olmaları konusunda uyardı.

UZMAN ARICI OLAY YERİNE GELDİ

Olayın yetkililere bildirilmesi üzerine, 27 yıllık arıcılık tecrübesi bulunan Kürşat Zeynel Utlu bölgeye gelerek müdahaleyi gerçekleştirdi. Utlu, oğul arıların genellikle saldırgan olmadığını vurguladı. İlk olarak koloniye ait ana arıyı yanında getirdiği kovan içerisine yerleştirdi. Ana arının kovanı benimsemesiyle birlikte diğer işçi arılar da hızla aynı kovana yöneldi ve ortam kısa sürede sakinleşti.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: "Kur’an kurslarıyla 1 milyon 75 milyon mezuna ulaşıldı"
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: "Kur’an kurslarıyla 1 milyon 75 milyon mezuna ulaşıldı"
İçeriği Görüntüle

"ARICILAR DOĞANIN BİR PARÇASI"

Konuyla ilgili açıklama yapan Utlu, “Bu koloni buraya birkaç gün önce yerleşmiş. Budama sırasında rahatsız edilmişler. Mahalle arası olduğu için çocuklar ve vatandaşlar risk altındaydı. Arılar doğanın dengesi için çok önemli canlılar. Agresif değillerdir, yeter ki düzenleri bozulmasın. Koloniyi zarar vermeden güvenli şekilde yeni yerlerine taşıyacağız” dedi.

Utlu, kovan dışında polen, nektar ya da propolis toplayan işçi arıların gün sonunda geri döneceğini belirterek, “Eğer hemen taşıma işlemi yapılırsa tarlada çalışan arılar döndüğünde yuvalarını bulamaz. Bu durum arıların strese girip etrafa saldırmasına neden olabilir. Bu yüzden güneş batana kadar bekledik” şeklinde konuştu.

KORUCU EKİPMAN OLMADAN MÜDAHALE

Vatandaşlar arıların bulunduğu alanın hemen yakınından herhangi bir risk yaşamadan geçerken, arıcıların koruyucu giysi giymeden çalışmaları dikkat çekti. Akşam saatlerinde tüm arıların kovana toplanmasıyla birlikte koloni, uzman ekip tarafından dikkatle taşınarak güvenli bir bölgeye götürüldü.

Kaynak: İHA