Gazeteciler Cemiyeti tarafından Demokrasi için Medya, Medya için Demokrasi ve 9. Köy projeleri kapsamında gerçekleştirilen “Dijital Tekeller, Tehditler ve Arayışlar” teması ile ele alınan Medya Konferansı yoğun katılım ile gerçekleşti. 2025 Medya Konferansı, Mustafa Kemal Atatürk ve yol arkadaşları ve de basın şehitleri için saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.
"HER ŞEYE KARAR VEREN DİJİTAL PLATFORMLARDIR"
Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Ayhan Aydemir, yaptığı açılış konuşmasında, dijitalleşmenin, gazetecilik mesleğini dönüştürdüğünü dile getirerek, “Bugün artık dijital platformlar, sadece haberin yayınlandığı mecralar değil, aynı zamanda neyin haber olacağına, kimin görüneceğine, hangi içeriğin yaygınlaşacağına karar veren yeni aktörler durumundadır. Bu da medya çoğulculuğunu, ifade özgürlüğünü ve kamu yararını öne çıkaran gazeteciliği ciddi şekilde zorlamaktadır. Yerel medya organlarımız ise bu tekelleşmeden en çok etkilenen alanlardan biri” diyerek yerel medyanın dijitalleşme sürecinde yaşadığı zorlukları açıkladı. Bu tablo karşısında pes etmek yerine, çözüm arayışlar bulmanın gerektiğini vurgulayan Aydemir, konferansta bu amaçla hem ulusal hem uluslararası örneklerin değerlendirileceğini, dijital tekellere karşı geliştirilen düzenleyici mekanizmaları ve alternatif medya modellerinin ele alınacağını belirtti.
"SİYASETLE TERS DÜŞERSEN DAHA DIŞI KALIRSIN"
2025 Medya Konferansı açılış konuşmalarında açıklama yapan Gazeteci Ünsal Ünlü, konferansın başlığına atıfta bulunarak medyadaki asıl tehdidin sansür olduğunu dile getirdi. Dijital dönüşümün güç odaklarını değiştirme ihtimali olduğunu vurgulayan Ünlü, dijital dünyanın siyasete de yön verdiğini söyleyerek, "Siyasetle ters düşersen zaten saha dışında kalırsın" dedi. Ünlü, artık haberin iyiliğinin değil doğruluğunun bile önemsenmediğini vurguladı. Ünsal Ünlü, dijital tekellerin de, dijital dünyadaki değişimler nedeniyle mecburen değişeceğini belirtti. Ünlü, "Dijital medyanın gücü oldukça açık. Siyaset üzerindeki gücü de tartışılmaz. Mesela, Elon Musk Twitter'ı satın aldı. Donald Trump da Elon Musk'ı satın aldı. Dijital medyanın gücü ile zaten dünyanın her yerinde kendi düşmanımızı da kendi dostumuzu da kendimiz yaratıyoruz" ifadelerini kullandı.
ÖLÜM TEHDİDİ ALAN GAZETECİDEN MESAJ!
2025 Medya Konferansında Ayşemden Akın’ın video-mesajı ile izletildi. Haber kaynağı cinayete kurban giden, yaptığı haber yüzünden ölüm tehditleri alan ve polis korumasıyla yaşayan Ayşemden Akın gönderdiği video mesajda, “İyi gazetecilik yalnızca cesaretle değil, yalnızlıkla da sınanıyor. Bu dayanışma kalbime çekilmiş bir perdeyi araladı. Yalnız olmadığımı hatırlattı. Özellikle gazetecilerden destek almak benim için çok anlamlı. Gazetecilik suç değildir, hakikatin sesi kısıldığında yankısı çok daha güçlü çıkar" ifadelerini kullandı.
"NİTELİKLİ HABERCİLER GÖZ ARDI EDİLİYOR"
2025 Medya Konferansı’nda Gazeteci ve Akademisyen Can Ertuna ve Gazeteci Zeynep Gürcanlı “Sosyal medya, gazeteciliği ve demokrasiyi kurtarabilir mi?” başlıklı oturumda konuşma yaptı. Ertuna, “Teknoloji şirketleri büyük yayın organları ile telif üzerinden pazarlık masasına oturuyor. Bağımsız ve nitelikli habercileri göz ardı etseler ve emek sömürüsü yapmayı sürdürseler de, Türkiye gibi görece küçük pazarlarda kaybedilecek bir avantajın dünya piyasasına yansıması olabileceğinin de bilincindeler” ifadelerine yer verdi.
2025 Medya Konferasına damga vuran isimlerden biri de Şule Aydın ve Özlem Akarsu oldu. Aydın, Halk TV'den ayrılma sürecini anlatarak gazetecilik alanındaki dönüşüme değindi. “YouTube Tımarhanesi” başlıklı oturumda Şule Aydın konvansiyonel medyada yapılan 24 saatlik yayınlarda aslında hiçbir şey söylenmediğini ileri sürdü. Aydın, YouTube’da yaptığı programda asıl amacın 1 yılda yaşanabilecek olayları 1 haftada yaşayan bir ülkede bazı şeyleri kayda geçirmek ihtiyacı olduğunu belirterek sözlerine son verdi.