1999 yılı öncesinde sigorta girişi yapmış ve prim günlerini tamamlamış olan vatandaşlar, EYT kapsamında emekli olabiliyorlar. Ancak, 2000 yılı ve sonrasında işe girenler için emeklilik koşulları daha farklıydı ve bu vatandaşlar için bir mağduriyet söz konusuydu.

Hükümet, EYT yasasından yararlanamayanlar arasında bulunan 8 Eylül 1999 tarihinden sonra sigortalı olanları da içerecek şekilde kısmi emeklilik formülü üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Bu yeni düzenleme ile 3600 prim gününü tamamlayanlar, cinsiyet ayrımı yapmaksızın önceki emeklilik koşullarına tabi olmadan emekli olabilecekler.

Ancak, kısmi emeklilikle elde edilen aylık maaşın, tam emekli maaşından yüzde 25-30 daha düşük olma ihtimali yüksek. Bu nedenle, vatandaşlar kısmi emeklilikten yararlanırken bu durumu göz önünde bulundurmalılar.

Ayrıca, yeni düzenleme kapsamında kadınlar için 58 olan emeklilik yaşı sınırı 50'ye, erkekler için ise 60 olan sınır 55'e indirilecek ve prim şartları da hafifletilecek.

Bu gelişmelerle birlikte, Türkiye'de emeklilik sisteminde önemli değişikliklerin yaşanması bekleniyor ve bu değişikliklerin birçok vatandaşı etkileyebileceği öngörülüyor. Konuyla ilgili gelişmeler yakından takip edilmeye devam edecek.

2000 ve sonrası için kısmi emeklilik müjdesi! (2)

Kısmi emeklilik şartları ise şu şekilde;

Artan et fiyatlarına CHP'li vekilden tepki! ' Dar gelirlinin sofrasına koyma umudu kalmadı' Artan et fiyatlarına CHP'li vekilden tepki! ' Dar gelirlinin sofrasına koyma umudu kalmadı'

-15 yıl sigortalılık süresi

-3600 prim gününün tamamlanmış olması

- 8 Eylül 1999 öncesi sigortalılar için 50-60 yaş şartı