ATO Congresium’da düzenlenen TRAVELEXPO Ankara Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı’nda, 18 Kasım Cumartesi Günü Saat 16.00’da Dünya Miras Şehri Polatlı ve Gordion Antik Kentinin UNESCO yolculuğu konuşuldu. Gordion Antik Kent, Ankara’nın kültürel mirası ve turizmi perspektifinden UNESCO Dünya Mirasına giden süreç konulu panelde, moderatörlüğünü Ankara Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu’nun gerçekleştirdiği, Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya’nın konuşmacı olarak yer aldığı etkinlikte önemli konular konuşuldu.

"Tarihi değerlerimizi her şeyin önüne koyarak çalışıyoruz"

Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya, Polatlı'nın iki tarihi değerine değinerek gerçekleştirmiş olduğu konuşmasında konu ile alakalı olarak şu açıklamalarda bulundu: “Böyle önemli bir fuarda Polatlı’mızı ve Polatlı’mızın tarihi değerlerini konuşuyor olmak, benim için çok kıymetli. Öncelikle, teşekkür ediyorum. Bu tür oturumlardan sona kalana çok söz kalmaz. Değerli katılımcılarımız kıymetli uzmanlarımız her şeyi söylediler sağ olsunlar. Yerel yönetimler olarak bizler neler yapıyoruz, neler yapmaktayız açısından konuya değinmek istiyorum. Polatlı’mızın iki önemli tarihi değerinin farkındayız. Bunlardan bir tanesi; Büyük Atatürk’ün bizzat sevk ve idare ettiği Sakarya Meydan Muharebesi ki çok değerli bir destandır. Tıpkı Malazgirt gibi tıpkı Çanakkale gibi önemli bir destan. Bir diğeri de antik Gordion Kentimiz. Biz, bu iki değeri tanıtmak ve bu iki değere sahip çıkmak adına 2014 yılında kurmuş olduğumuz POTA ile yani 'Polatlı Tarihi Alan Tanıtım Merkezi' ile bir katkı ve destek vermeye gayret gösteriyoruz. Bu iki tarihi değerimizi, her şeyin önüne koyarak çalışıyoruz. Bugüne kadar da büyük mesafe aldığımızı görüyoruz. Ancak daha alınacak çok mesafe olduğunu da biliyoruz."

POTA: Polatlı Tarihi Alanlar Tanıtım Merkezi

"Gordion, insanlığın ortak mirası haline geldi"

Başkan Yıldızkaya, Gordion'un bir milat olduğunu ifade ederek sözlerini şu şekilde sürdürdü:" Gordion’un UNESCO Dünya Mirası yolculuğu 2012 yılında Geçici Listeye alınması ile başlıyor. Ondan Sonra da biz göreve geldikten sonra yaptığımız çalışmalarla Bakanlığımız öncülüğünde UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmek için bir dosya hazırlıyoruz. Tabii bu durum uzun soluklu ve meşakkatli bir iş. Dosyayı tam olarak eksiksiz hazırlamamız lazımdı ki karar vericiler tarafından geri gönderilmesin. Bunun için de POTA’dan arkadaşlar, hassasiyetle bu konuya eğildiler. Sonuçta 2 ay önce 18 Eylül tarihinde Riyad’ta bu büyük kültürel mirasa, UNESCO’da hak ettiği değeri bir şekilde vermiş oldu. Tabi bu konu bizim açımızdan çok önemli ve kıymetli. Elbette Gordion sadece bizim değil, sadece Polatlı’nın değil, Ankara’nın da ülkemizin de hatta insanlığın da ortak mirası haline geldi. Tabi bu bizim açımızdan Polatlı için bir milat."

"Gordion'a hak ettiği değeri vermek için büyük gayret göstereceğiz"

Polatlı'nın tarihi turizmi açısından da Gordion'un da önemi değinen Yıldızkaya, "Biz bunu Polatlı turizmi açısından tarihi turizm açısından önemli bir başlangıç olarak değerlendiriyoruz. Ciddi bir eşiği aştığımızı biliyoruz. İnşallah bundan sonraki süreçte de bu tarihi mirası sahiplenmek ona hak ettiği değeri vermek için büyük gayret göstereceğiz. Ama biliyoruz ki en önemli görevimiz, artık bu değeri korumak. Görevimizin, sorumluluğumuzun bu olduğunu biliyoruz. Ama bir an önce buradaki %15 seviyesindeki kazıların tamamlanmasını ve bölgeye gelen misafirlerimize daha iyi imkânlar sunacak fiziki şartların oluşturulmasını; bölge halkının, hemşerilerimizin çocuklarımızın bu konuya hazırlanmasını tabii ki planlıyoruz. Bununla ilgili çalışmalarımız da olacak. Var da zaten. İnşallah bizim öngörümüz, Gordion Ankara’nın turizm konusundaki yükselen değeri olmasıdır.Gordion, çok büyük hazinedir. Gordion’a hak ettiği değeri verirsek, Ankara’yı çok daha uzaklara taşır diye düşünüyoruz." ifadelerini kullandı. 

Haber: Tuğba Akkesen