Bugünden itibaren yürürlüğe giren Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın taşra teşkilatında önemli değişiklikler yaşandı. Mevcut defterdarlıklar kapatılırken, vergi dairesi başkanlıklarının unvanı "defterdarlık" olarak değiştirildi ve illerde yeni kurulan bu birimler Gelir İdaresi Başkanlığı'na (GİB) bağlandı.
Temmuz ayında Resmi Gazete'de yayımlanan ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in kamu tasarruf düzenlemeleri kapsamında duyurduğu kararnamenin yürürlüğe girmesiyle, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın taşra teşkilatı defterdarlıklar ile GİB'e bağlı vergi dairesi başkanlıkları tek çatı altında toplandı.
Bu düzenlemeye göre, taşra teşkilatında sunulan hizmetler artık GİB'e bağlı olarak kurulan defterdarlıklar bünyesinde yerine getirilecek. Taşradaki vergi hizmetlerinin ağırlık kazanması ve defterdarlıkların görev ve fonksiyonlarındaki azalma göz önünde bulundurularak, yeni defterdarlıklar GİB'e bağlanarak yapılandırıldı.
29 İLDE VERGİ DAİRELERI DEFTERDARLIK OLDU
Kararname ile 29 ildeki vergi dairesi başkanlıkları defterdarlık unvanını alarak bulundukları ilin adıyla anılacak şekilde yeniden düzenlendi. Bu değişiklikle birlikte, vergi dairesi başkanları defterdar unvanına sahip oldu. Ayrıca, vergi dairesi başkanlığı bulunmayan 52 ilde de yeni defterdarlıklar kuruldu, böylece GİB ülke genelinde tek tip bir örgüt yapısına kavuşmuş oldu. Düzenleme kapsamında, Bakanlığın taşra teşkilatında bulunan Muhasebat ve Muhakemat birimlerinin görevleri korunarak, bu birimlerin defterdarlıklar bünyesinde GİB'e bağlı olarak çalışması sağlandı. İstanbul'da yer alan ve vergi dairesi fonksiyonlarına sahip olan Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı ise kaldırıldı.