Yerel Seçimler Öncesi Belediye Başkanlarının Özlük Hakları ve Maaşları Belirlendi

31 Mart'ta gerçekleştirilecek olan yerel seçimlerde, Türkiye genelinde toplamda 30 büyükşehir belediyesi, 51 il belediyesi, 922 ilçe belediyesi başkanlığı ile 50.508 muhtarlık için seçimler düzenlenecek. Adaylar ve seçmenler, bu seçimlerde belirlenecek olan belediye başkanlarının, muhtarların ve belediye meclis üyelerinin özlük hakları ve maaşları konusunda merak içindeler.

Geçmişte belediye başkanlarının maaşları konusunda belirli bir sınır bulunmazken, artık maaşlar kanunlarla düzenleniyor ve görev yaptıkları yerin nüfusuna göre değişiyor. Memur maaş zamlarına bağlı olarak her 6 ayda bir artırılan bu maaşlar, belirli kesintilerden sonra ödeniyor.

Nüfusu 2 milyonun üzerinde olan belediyelerde başkanlara 232.280 gösterge üzerinden brüt maaş veriliyor. Bu maaşlardan öncelikle prim kesintileri yapılıyor ve kalan tutar üzerinden gelir vergisi ve damga vergisi alınıyor. Örneğin, nüfusu 2.0001'den fazla olan belediyelerde başkanlara 176.735 TL brüt maaş veriliyor.

Belediye başkanlarının maaşları, yerleşim yeri nüfusuna göre belirleniyor. Nüfusu 2.0001’den fazla olan belediyelerde başkanlara 176.735 TL brüt maaş verilirken, nüfusu 10.000’e kadar olan yerlerde ise bu maaş 54.996 TL olarak belirleniyor.

BİK Yönetim Kurulu 2024 yılının 8'inci toplantısı için bir araya geldi BİK Yönetim Kurulu 2024 yılının 8'inci toplantısı için bir araya geldi

Belediye meclis üyeleri ise meclis ve komisyon toplantılarına katıldıkları her gün için huzur hakkı ödemesi alıyor. Günlük huzur hakkı tutarı, belediye başkanının brüt ödeneğinin günlük tutarının 3'te 1'ini geçmemek üzere belediye meclisleri tarafından belirleniyor.

Köy ve mahalle muhtarlarına aylık 11.223 TL brüt ödenek veriliyor ve bu tutardan sadece 84 TL damga vergisi kesiliyor. Emekli muhtarlar, emekli aylıkları kesilmeden çalışmaya devam edebilirken, emekli olmayanlar için ise İçişleri Bakanlığı tarafından sosyal güvenlik primleri yatırılıyor.

Seçilmiş emekli belediye başkanları, emekli olduklarında makam, temsil ve görev tazminatı alabilirler. Ancak, bu tazminatlardan yararlanabilmek için seçimle göreve gelmiş olmak gerekiyor. Emekli olan ve aktif görevde olan belediye başkanlarına sadece makam tazminatı ödenirken, aktif görevin sona ermesinin ardından temsil ve görev tazminatları ödenmeye başlanır.