Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında verilen siyasi yasak kararına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ile birlikte Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan İmamoğlu’nu ziyaret eden Yavaş, çıkışta yaptığı açıklamada, sürecin artık Yargıtay aşamasında olduğunu hatırlatarak, beraat beklentisini dile getirdi.

"BERAATİNE KARAR VERİLMESİNİ BEKLİYORUZ"

Yavaş, İstinaf Mahkemesi’nin İmamoğlu’na verilen cezayı onamasının ardından yaptığı açıklamada, “Yargıtay’ın hangi ifadelerin suç teşkil ettiğini adil bir şekilde değerlendireceğine inanıyoruz. Bu sürecin bir an önce tamamlanmasını ve Sayın İmamoğlu’nun beraatine karar verilmesini bekliyoruz” dedi.

Görevleri gereği birçok kez ağır eleştirilere ve hakaretlere maruz kaldıklarını ifade eden Yavaş, “Şimdiye dek bu tür ifadeler nedeniyle birçok kişiye dava açılmadı. Bu kararın siyasi olduğuna inanıyoruz. Biz, sürecin sonunda adaletin tecelli edeceğini ve beraatle sonuçlanacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

SÜRECİN ARKA PLANI

İmamoğlu’na yönelik dava süreci, Kasım 2019’da dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile yaşanan bir polemik sonrası başladı. İmamoğlu, Strasbourg’da yaptığı bir konuşmada, 31 Mart 2019’da kazandığı seçimin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından iptal edildiğini hatırlatarak, bu durumu iktidarın seçim yenilgisine müdahale çabası olarak değerlendirdi.

Polatlı Ticaret Borsası'nda fiyatlar artmaya devam ediyor
Polatlı Ticaret Borsası'nda fiyatlar artmaya devam ediyor
İçeriği Görüntüle

Konuşmasında, “İktidar, seçimleri manipüle ederek kazanamayınca, YSK eliyle süreci iptal ettirdi. Ancak halk, 23 Haziran’da bu müdahaleye çok daha güçlü bir yanıt verdi” ifadelerini kullanan İmamoğlu’nun sözleri, siyasette tartışma yarattı.

Soylu ise İmamoğlu’nun Avrupa’da Türkiye’yi şikayet ettiğini öne sürerek, ismini anmadan, “Avrupa Parlamentosu’na gidip Türkiye’yi şikayet eden ahmağa söylüyorum, bu millet bunun bedelini ödetecek” demişti.

İmamoğlu ise buna cevaben, “Dünyada Türkiye’nin ne duruma düştüğünü görünce, 31 Mart’ta seçimi iptal edenler ahmaktır. Önce buna odaklansınlar” açıklamasında bulundu.

Bu ifadelerin ardından İmamoğlu hakkında, YSK üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla dava açıldı. Savunmasında sözlerinin Soylu’ya yönelik olduğunu belirtse de mahkeme, "kurul halinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı alenen hakaret" suçlamasını kabul etti ve İmamoğlu’na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis ile birlikte siyasi yasak cezası verdi.

Kararın İstinaf Mahkemesi tarafından onanmasıyla gözler artık Yargıtay’a çevrildi.

Kaynak: Haber Merkezi