Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ANKESOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Polatlı Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Davut Yaşar, 29 Eylül Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü nedeniyle mesaj yayımladı. Ekmek, su, gıda ürünleri ya da enerji gibi birçok konuda israfın boyutunun her geçen gün arttığını vurgulayan Yaşar, “İsrafın ne dinimizde ne de kültürümüzde yeri olmamasına ve israf değil aksine tasarruf etme devrinde olmamıza rağmen maalesef israf boyutları her geçen gün artıyor. Ülkemizde üretilen ekmeğin milyonlarcası çöpe giderken, evlerde ısıtma ve aydınlatmada kullanılan enerjinin çok fazla israf ediliyor. Ne ekmekte ne gıdada ne enerjide ne de suda hiçbir konuda israf yapmamaya özen göstermeliyiz” dedi.

ALIŞKANLIKLARIMIZI DEĞİŞTİRMELİYİZ

Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü’nün alışkanlıklarımızı değiştirmemiz için bir bahane olması gerektiğine dikkati çeken Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ANKESOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Polatlı Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Davut Yaşar, “Gıdaya, enerjiye ya da ekmek, suya ulaşımda sorun yaşamadan sürdürülebilir bir yaşam için tasarruf şart. Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü israf yaptığımız her konudaki alışkanlıklarımızı değiştirmek için bir bahane olsun ve enerjide, suda, ekmekte, gıdada, alışverişte her alanda biriktirmeyi, israf yapmamayı öncelik haline getirelim” dedi.

TASARRUF ETMENİN BİLİNCİNE VARALIM

Tasarruf yapmanın önemini vurgulayan Yaşar, “Büyüklerimizden her zaman kenara para ayırmak, kumbara kullanmak gibi nasihatler alırız. Çamaşır ve bulaşık makinelerini gece saatlerinde çalıştırdığımızda elektrik tasarrufu yapılacağı, bina yalıtımlarının ısı tasarrufu sağlayacağı, sebze meyve veya bulaşıkları akan suda değil de su dolu bir kapta yıkandığında su tasarrufu yapılabileceği gibi bilgileri sık sık duyarız. Fakat bu tasarruf önerilini güncel hayatımızda ne kadar uygulayabiliyoruz bunu sorgulamamız gerekiyor. Enerjide, suda, elektrikte veya alışverişlerde daha fazla harcamanın hiçbir yararı olmadığı gibi aksine hem cebimize hem ekonomimize büyük miktarlarda zararı dokunuyor. Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü bu önerileri hayata geçirmemiz için bir bahane olsun ve sürdürülebilir, kaliteli bir yaşam için tasarruf etmenin bilincine varalım” dedi.

İSRAFIN ÖNÜNE GEÇMELİYİZ

İsrafın önüne geçilmesi gerektiğini ifade eden Davut Yaşar, “Ekmek kadar kutsal bir yiyecek bile israf oluyor. İsrafı durdurmazsak enflasyonun da düşmesini bekleyemeyiz. Buna dur demek bizlerin elinde. Bozulmaya yakın gıda ürünlerinden birçok şekilde faydalanıp başka formda tüketmek, sokak hayvanlarına artan yiyecekleri ayırmak gibi alışkanlık edinmeliyiz. Birçok konuda kolay şekilde israfın önüne geçildiğinde açlık ya da yoksulluk gibi terimler tamamen hayatımızdan çıkacaktır. Çünkü israfın ekonomik olarak boyutları ile onlarca okul, köprü, hastane yapılabilecekken bu kadar büyük bir meblağı çöpe atmak doğru bir davranış değil. Dünya genelinde, her yıl, üretilen gıdanın üçte biri kayba uğramakta ya da israf edilmektedir. FAO'nun Dünyada Gıda Güvenliği ve Beslenme 2021 Raporu'na göre; bir yılda israf edilen gıda miktarı 1,3 milyar tondur. Sadece bu kaybın büyüklüğü bile, israfla mücadelenin önemini göstermektedir.” dedi.