Kurban Bayramı’na sayılı günler kala hayvan pazarları kurulup, pazarlıklar yavaş yavaş başlarken, Ankara Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Ahmet Baydın, kurban alacak vatandaşları uyardı.

Toplum sağlığı için her zaman çalışan veteriner hekimlerin kurban bayramı öncesinde de kurban bayramı sırasında da görevde olacağını kaydeden Başkan Baydın, gerek hayvan satış gerekse kesim yerlerinde her zaman görevli veteriner hekimler olacağını ve kurban alacak vatandaşlarımız görevli veteriner hekimlerden her zaman bilgi alabileceğini belirterek, “Kurban vecibesini yerine getirecek vatandaşlarımız hayvanları seçerken tüyleri parlak, sağlıklı görünen ve kulak küpesi olan hayvanları tercih etmeli. Kulak küpeleriyle Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sitesinden hayvanın yaşı gibi hayvanla ilgili bilgileri öğrenebilirler. Hayvanların genel durumunda sağlık problemleri ile ilgili şüphe duyulursa pazarlarda görevli meslektaşlarımızdan bilgi alabilirler. Hayvanlardan insanlara bulaşabilecek 150 den fazla zoonoz hastalık var. Başta parazit, mantar hastalıkları olmak üzere insanlara bulaşabilecek bakteriyel ve viral hastalıklar söz konusu. Bu nedenle kurban alacaklar görevli meslektaşlarımızdan muhakkak yardım alsınlar” dedi.

Türkiye’nin hayvancılıkta kritik bir dönemin eşiğinde olduğunu ve bu nedenle dişi hayvan kesimlerinin önlenmesi gerektiğini ifade eden Baydın, stratejik bir sektör olan hayvancılık sektörünün varlığını koruması için hayvancılığın devamını sağlayan dişi hayvanların korunması gerektiğini belirterek, kurban için erkek hayvanların tercih edilmesini istedi.

Son olarak hayvanların pazarlara yoğun şekilde getirildiği bu günlerde hayvan refahının önemine dikkat çeken Baydın, sözlerini şöyle sürdürdü; “Özellikle akaryakıt fiyatları arttığından kamyon kasalarına çok fazla hayvan yükleniyor. Bu da hayvan refahını olumsuz etkiliyor. Yine uzun yolculuklarda hayvanların belli aralıklarla dinlendirilmesi, yemlenmesi gerekir. Dinlenmeden uzun mesafe yolculuk, oluşturduğu stres nedeniyle hem et kaybına neden oluyor. Hem de etin kalitesini düşürüyor. Bu durumda da yetiştiricilerimiz ekonomik zarar gördüğü gibi, kurban eti de kalitesiz oluyor. Yetiştiricilerimizden hayvan refahına özen getirmelerini istiyoruz.”