Geçtiğimiz yıl yaşanan tarımsal kuraklık nedeniyle Türkiye’nin hububat ambarı Polatlı’da çiftçiler oldukça zor bir dönem geçirdi. Eylül, Ekim, Kasım, Aralık, Ocak, Şubat ve Mart aylarını kapsayan 7 aylık dönemde Polatlı’ya kar hariç metrekareye 259.0 mm yağış düştü. 2021 yılının aynı 7 aylık döneminde bu rakam metrekareye 150.80 mm’de kalmıştı. Bu yıl yağış miktarının fazla olması geçtiğimiz yıl tarımsal kuraklık nedeniyle sıkıntılı günler geçiren Polatlı çiftçisini umutlandırdı. Uzmanlar verimli iyi bir yıl olması için Nisan ve Mayıs ayı ortasında mutlaka 20-25 mm yağış gerektiğini ifade ediyor.

YAĞIŞ MİKTARI GEÇTİĞİMİZ YILA GÖRE ARTTI

Yıl boyu gerçekleştirdikleri emeğin boşa gitmesinden korkan çiftçiler Eylül ayından bu yana gerçekleşen yağışlar ile rahat bir nefes aldı. Eylül, Ekim, Kasım, Aralık, Ocak, Şubat ve Mart aylarını kapsayan 7 aylık dönemde kar hariç gerçekleşen yağış miktarı geçtiğimiz yılı geride bıraktı. Polatlı’da metrekareye Eylül ayında 45.5, Ekim ayında 8.4, Kasım ayında 54.0, Aralık ayında 49,0, Ocak ayında 31.6, Şubat ayında 45.0 ve Mart ayında 25.2 mm olmak üzere kar hariç toplamda 259.00 mm yağış düştü. Geçtiğimiz yıl aynı dönemde Polatlı’da metrekareye Eylül ayında 1.2, Ekim ayında 8.4, Kasım ayında 2.0, Aralık ayında 17,6, Ocak ayında 55.0, Şubat ayında 5.4 ve Mart ayında 61.2 mm olmak üzere kar hariç toplamda 150.80 mm yağış düşmüştü. Geçtiğimiz yıl tarımsal kuraklık nedeniyle zarar gören ve tedirgin olan Polatlı çiftçisi yağışlarla beraber rahatlamış durumda. Sadece arpanın don nedeniyle biraz zarar gördüğü belirtilirken onunda toparlanacağı söyleniyor. Meteorolojiden alınan bilgiye göre bugünde Polatlı’da yağış bekleniyor.

ÜRÜNLER İSTEDİĞİ DÖNEMDE İSTEDİĞİ YAĞIŞI ALDI

Polatlı’nın tarım temsilcileri Eylül, Ekim, Kasım, Aralık, Ocak, Şubat ve Mart aylarını kapsayan 7 aylık dönemde gerçekleşen yağışların umut verici olduğunu ifade ediyor. Ürünler istediği dönemde istediği yağışı aldı. Yüzde 96’sı su olan bitkinin topraktan beslenmesi için su olmazsa olmaz olarak görülüyor. Nisan ve Mayıs aylarının ortasında en az 20-25 mm yağış gerçekleşmesi gerektiğini ifade eden uzmanlar bu yağışlarında çiseleyerek olacağını ifade ederek bu şekilde gerçekleşen yağışta suyun üstte birikmek yerine toprağın içine işleyerek bitkinin topraktan alması gereken besinleri almalarını sağladığını belirtiyor. Son yılların en kurak dönemlerinden geçerken özellikle nisan ve mayıs ayı içerisinde gerçekleşecek yağışlar ile çimlenmesi oldukça iyi olan ürünlerin iyi ve verimli olmasını sağlayacak.

GÜBRE ATIMI SÜRÜYOR

İçinde bulunduğumuz dönemde tarlalara yaprak gübresi yani azot gübresi atımı gerçekleştiriyor. Bu yıl bol yağışlı sonbahar ve kış sezonu geçirildiği için buğdayın çimlenmesini tamamlandığını ifade eden uzmanlar buğdayın iyi verim ve kalite yapmasının alt yapısının oluştuğunu söylüyor. Bu nedenle azot gübresi atımında taviz verilmemesi gerektiği vurgulanıyor. Gübresini atan çiftçiler yağışları bekliyor.