Anadolu Medeniyetleri Müzesi adından da belli olduğu üzere Anadolu medeniyetlerinin günümüze kadar gelerek Türkiye’de bulunan Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenmektedir. Bu müze içerisinde ise mağara resimlerinden yontma taş çağı araç ve gereçlerine, Asur çivi yazılarından Hitit hiyeroglif yazılarına kadar birçok taşınır tarihi eser yer almaktadır. Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nin en dikkat çekici yönlerinden biri ise en eski kadın tanrı heykelleridir. Peki Ulus’ta bulunan tarihin en eski kadın tanrı heykelleri ne anlatıyor gelin birlikte bakalım..

Altındağ’da yeniden çiçek açtı! Parklar yeniden canlanıyor Altındağ’da yeniden çiçek açtı! Parklar yeniden canlanıyor

Ulus’ta bulunan tarihin en eski kadın tanrı heykelleri ne anlatıyor (3)

ANA TANRIÇA

Heykel müzenin en önemli parçalarından biri olan ana tanrıça Kibele’ye atfedilen pişmiş topraktan form verilerek bereket ve doğurganlıkla ilişkilendirilmiştir. Kibele kültünün hem Artemis olarak farklı kültürlerde varyasyona sahip hem de Geç Hitit ve Asur sanatının etkilenmesiyle Frig kabartmalarında görülmektedir.

Ulus’ta bulunan tarihin en eski kadın tanrı heykelleri ne anlatıyor (2)

FRİG DÖNEMİ ANA TANRIÇA HEYKELİ

Frig dönemi ana tanrıça heykeli Anadolu Medeniyetler Müzesi’nin en dikkat çeken eserleri arasında yer almaktadır. Ziyaretçiler tarafından en çok ilgi gösterilen Frig dönemi ana tanrıça heykeli müzenin önemli eserleri arasında yerini almaya devam edecek.

Ulus’ta bulunan tarihin en eski kadın tanrı heykelleri ne anlatıyor (1)

EMZİREN KADIN HEYKELCİLİĞİ

Emziren kadın heykelciliği ana tanrıçanın bu çağdaki betimlerini oluşturan şematik kadın heykelciklerinin öncüsü arasında yer alıyor.

HABER: KARDELEN ÇIKMAZ