Polatlı Hacıtuğrul mahallesinde bulunan ve yapımı 3 yılda tamamlanan Türkiye’nin ilk özel hava parkı kapılarını gazetemize açtı. Sahibi Orhan Ünsal yaptığı açıklamada Havacılık sektörünün gelişmesi için devlet desteği şart olduğunu söyledi.



ÜNSAL: POLATLI’YI TERCİH ETTİĞİMİZ İÇİN MUTLUYUZ

Konu ile ilgili açıklamada bulunan Orhan Ünsal “Polatlı uçuş eğitimi ve yatırım noktasında tercih edilecek önemli yerden biridir” dedi. Ankara Gazeteciler ve Yazarlar Derneği tarafından organize edilen program sonrası Türkiye’nin ilk özel hava parkı Orhan Ünsal Hava Parkı’nda havacılık sektörüne ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Tüm Amatör ve Sportif Havacılar Derneği Genel Başkanı Orhan Ünsal, hava park alanlarının insanların kullanımına sunulması için havacılık maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini söyledi. Ünsal, maliyetlerin düşürülmesi için devletin kendilerine arazi desteği sağlaması gerektiğini belirtti. Türkiye hava parkları konusunda Avrupa’dan çok geride olduğuna vurgu yapan Ünsal, “Avrupa’da her şehirde hemen hemen dört hava parkı var. Bizde bu yok. Biz bir hava parkına bile razıyız. Avrupa’da binlerce uçak var ama Türkiye de bu sayı 100-150 civarında. Bu rakamlar bile havacılık konusunda ne kadar geride olduğumuzu gösteriyor” dedi. Uçak yakıtlarının oldukça pahalı olduğunun altını çizen Ünsal, “Şu an burada bu park alanımızda iki okul faaliyet gösteriyor. Öğrenciler eğitim almaya başladılar. Eğitim maliyetleri çok yüksek ama biz kar marjını çok düşük tuttuk. Özellikle yakıt maliyetleri çok yüksek. Bildiğim kadarıyla bu AVGAS’ının litre fiyatı 70 TL civarıdır. Bu yüzden çok ciddi desteklere ihtiyacımız var. Hem bize hem de öğrencilerimize destek gerekiyor. Devletin burada öğrencilere de desteği önemlidir” diye konuştu.



“GEREKLİ YÖNETMELİKLERİN ÇIKARILMASI VE KOLAYLIKLARIN SAĞLANMASI GEREKİR”

‘Bu hava parkını buradan tanıtmak ve havacılık faaliyetlerinin buradan Türkiye’ye nasıl yayılması gerektiğini haykırmak istiyoruz’ diyen Ünsal şunları söyledi: “Havacılık hocalarını saygıyla anıyorum. Bu değerli büyüklerimiz Türk havacılık tarihinde yapmış olduğu çalışmalar bizlere bugün ışık tutmaktadır. Bu değerli büyüklerimizin başlattıkları ve çeşitli nedenlerle bitiremedikleri bu çalışmaları bitirmeye çalışıyoruz. Türk havacılık sistemine katkı sunmak amacıyla çıktığımız bu yolda projeler üretmeye çalışmaktayız. Bu hava parkı tamamen kendi imkanlarımızla yapılmış bir yerdir. Hedefimiz bu tür hava parklarını ülkenin tamamına yaymaktır. Eğitimlerimiz havacılık sektörünün yanında proje üretimlerine de katkı sağlayacaktır. Bu hava parklarında sosyal etkinlikler de yapılacak. Bu hedeflerimizi gerçekleştirmek için devletimizin bize hazine arazi desteğini sağlaması gerekmektedir.  Arazilerin pahalılığını göz önünde bulundurduğumuzda özel sektörün bunları karşılaması zor gözükmektedir. Bu yüzden devletimizin Milli Savunma Bakanlığımızın bize desteklerini sunmaları gerekir. Özellikle bürokratik alanda çektiğimiz sıkıntılar havacılarımızı bezdirmektedir. Gerekli yönetmeliklerin çıkarılması ve kolaylıkların sağlanmasını bekliyoruz.”



“PARK ÜCRETLERİNDEN MUAF TUTULMALIYIZ”

Büyük şehirlerdeki park sıkıntılarının çözülmesi gerektiğini söyleyen Ünsal, “Park ücretlerinin arkadaşlarımızdan alınmamasını ve arkadaşlarımızın muaf tutulmasını talep ediyoruz. Bizler kendi imkanlarımızla havacılık alanında geçlerimize eğitim vermeye çalışıyoruz. Bu tamamen arkadaşlarımızın fedakarlıklarıyla olmaktadır. Havacılık alanında eğitim görerek gerek teknisyenlik konusunda gerek havacılık konusunda eğitim alarak buralarda çalışmak isteyen gençlerimize destek olunmasını istiyoruz. Eğer devletimiz destek olmasa bu tür gençlerimizin eğitim alması imkansız gözükmektedir” ifadelerini kullandı.

“BU TÜRK PARKLARI TÜRKİYE’NİN BİRÇOK YERİNE YAYMAK İSTİYORUZ”

‘Gerek yerde gerek havada bu tür pilotlara ihtiyacımız var’ diyen Ünsal, “Bu pilotları bunlarca hava parklarımda ancak sağlayabiliriz. Bu yüzden bu konudaki destekleri devletimizden bekliyoruz. Havacılığın maliyetini düşürerek insanlarımızın kullanımına açmalıyız. Bu yüzden devletimizden destek veriyoruz. Devletimiz arazi konusunda bize destek olursa bu parkları Türkiye’nin birçok yerine yaymak istiyoruz” şeklinde konuştu.



“BU TARZ BİR PARK ALANI İÇİN 11 KURUMDAN İZİN GEREKİYOR”

Bünyesel hava parklarını açmak için yaklaşık 11 kurumdan izin almak gerektiğini belirten Ünsal konuşmasına şu şekilde devam etti: “Bunun başında Cumhurbaşkanlığı, Tarım Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Yerel Yönetimler vb. kurumlar gerekiyor. Bu kurumlardan herhangi birisi olumsuz yaklaşırsa hava parkını açmak zor oluyor. Devletin sekronize çalışması demek işimizi kolaylaştırması demektir. Ankara’nın bu noktada durumu 15 Temmuzdan sonra hassaslaştı. Bu da bizi zor durumda bırakıyor. Şu an bu hava parkında iki okul faaliyet gösteriyor. Öğrencilere eğitim vermeye  başladılar. Maliyetleri çok yüksek ama biz kar marjını çok düşük tuttuk. Özellikle yakıt maliyetleri çok yüksek. Bildiğim kadarıyla bu AVGAS’ının litre fiyatı 70 TL civarıdır. Bu yüzden çok ciddi desteklere ihtiyacımız var. Hem bize hem de öğrencilerimize destek gerekiyor. Devletin burada öğrencilere de desteği önemli.”

“HAVACILIK KONUSUNDA AVRUPA’NIN ÇOK GERİSİNDEYİZ”

Ünsal, “Hava parklarına her geçen gün ihtiyaç artacak. Bu yüzden hava parklarının önemi de de artıyor. İster insansız hava uçağı olsun ister olmasın. Bu parklardan kalkan uçakların hepsinin bilgisi Esenboğa’ya veriliyor. Yoldan kalkıp gidilecek bir şey değil bahsettiğimiz şey. Hava parkı gerekiyor. Her isteyen istediği yerden kalkarsa sorunlar büyük olur. Bu yüzden belirli bir nokta olması gerekir. Artık paket servisleri bile drone ile yapılıyor. Buna uymamız gerekir. Türkiye hava parkları konusunda çok geride. Avrupa’da her şehirde hemen hemen dört hava parkı var. Bizde bu yok. Avrupa’da binlerce uçak var, Türkiye de bu sayı 150 civarındadır. Bu rakamlar bile havacılık konusunda ne kadar geride kaldığımızı gösteriyor” dedi. Orhan Ünsal Hava Parkı’nda yapılan açıklamaya birçok gazeteci katıldı.

TEVFİK EMRE EFE