Ankara'da, Hacettepe Üniversitesi'nde faaliyete geçen ‘Biyoçeşitlilik Araştırma ve Uygulama Merkezi Biyosfer Müzesi’, Türkiye'nin en geniş kapsamlı biyoçeşitlilik müzesi olarak geçtiğimiz sene kapılarını ziyaretçilerine açtı. Müzede, Türkiye'nin farklı bölgelerinden toplanan biyolojik örnekler sergileniyor.
Müze, Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim elemanları tarafından hayata geçirildi. Müze, Anadolu’nun eşsiz ve zengin biyoçeşitliliğini tanıtarak eğitime nitelikli katkılar sunmayı amaç haline getirdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayınlanan Kültür ve Turizm verilerinde müze geçtiğimiz sene yaklaşık 2 binden fazla kişiye ev sahipliği yaptı.
Biyosfer Müzesi, jeoloji, biyoloji ve antropoloji gibi bilim dallarından oluşan zengin bir koleksiyona ev sahipliği yapıyor. 6500 m² alana yayılan müze, doğal taş kullanılarak tasarlanmış üç katlı bir binada yer alıyor. Müze, doğaya, gezegene ve bilime ilgi duyan herkesi bir araya getirerek ilham verici bir buluşma alanı sunmayı amaçlıyor.
Ziyaretçiler, müzede sunulan dijital etkinlikler sayesinde doğayı, yaşamı ve dünyayı keşfetme fırsatı buluyorlar. Araştırma müzesi olarak kurulan Biyosfer Müzesi, Anadolu’nun ve gezegenin geleceğiyle ilgili bilimsel ve toplumsal kritik konulara da yer ettiği çalışmalarla değiniyor.
Müze, Türkiye'nin doğal biyolojik çeşitliliğini geniş bir yelpazede sunuyor. Ziyaretçiler, milyarlarca yıllık jeolojik ve fosil materyaller, rengarenk mikroorganizmalar, çeşitli omurgasız hayvanlar, böcekler ve kelebekler gibi birçok farklı örnekle karşılaşabiliyorlar. Ayrıca, Anadolu’nun ve dünyanın farklı coğrafyalarından bitkiler, balıklar, sürüngenler, kuşlar, küçük ve büyük memeli hayvanlar, hominidler ve primatlar da müzede sergileniyor.