Türkiye’de son yıllarda kadınların ilk evlenme yaşı önemli ölçüde yükseldi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından elde edilen verilere göre, bu artış, toplumsal ve ekonomik değişimlerin yanı sıra, kadınların eğitim ve kariyer yolculuklarına daha fazla önem vermesiyle değişim gösterdi. Geçmişte erken evlenme ve çocuk gelin sorunları sıkça gündeme gelirken, günümüzde bu durumda değişim meydana geldi.  

KADINLAR DA EĞİTİM DAHA ÖNEMLİ HALE GELDİ 

Kadınların evlenme yaşının yükselmesinde en büyük etkenlerden biri, eğitim seviyelerinin artması olarak değerlendirildi. Kız çocuklarının eğitimine verilen önemin artması ve kadınların akademik kariyer oranlarındaki yükseliş, evlilik yaşını ileriye taşıyan başlıca faktörler arasında yer alıyor. Önceki yıllarda reşit olur olmaz evlenmeyi tercih eden kadınlar, bugün eğitimlerini tamamlama ve kariyer yapma hedeflerini önceliklendiriyor.  

Evlilik

İLLERE GÖRE ORANLAR 

TÜİK’in verilerine göre, 2023 yılında Türkiye’de kadınların ortalama ilk evlenme yaşı 25,7 olarak kaydedildi. Erkeklerde ise bu yaş 28,3 olarak belirlendi. Özellikle Tunceli, kadınlar için 29,0 yaş, erkekler için ise 32,7 yaş ile ortalama ilk evlenme yaşının en yüksek olduğu il oldu. Buna karşılık, evlenme yaşının en düşük olduğu il, kadınlarda 22,9 yaş ile Ağrı, erkeklerde ise 26,2 yaş ile Şanlıurfa olarak tespit edildi.  

108 milyon vatandaşın verileri çalındı mı? Resmi açıklama geldi 108 milyon vatandaşın verileri çalındı mı? Resmi açıklama geldi

EĞİTİM SEVİYESİ FARKLARI 

Evliliklerde eşler arasındaki eğitim farkı da dikkat çekici bir unsur olarak öne çıkıyor. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) verilerine göre, 2022 yılında kadınların %38,9’u kendilerinden daha yüksek eğitim seviyesine sahip erkeklerle evli. Buna karşılık, eşlerinden daha yüksek eğitimli olan kadınların oranı %16,2 olarak belirlendi.  

Muhabir: SEMA TÜRKEL