Antalya'nın Demre ilçesinde yürütülen Myra Antik Kenti ve Andriake Limanı kazılarında, Türkiye'de ilk kez bu boyutlarda bulunan millefiori tekniğiyle yapılmış cam kaplama levhalar gün ışığına çıkarıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Akdeniz Üniversitesi'nin “Geleceğe Miras” projesi kapsamında yürüttüğü kazılarda ortaya çıkan buluntular, uzmanlar tarafından yılın en önemli keşifleri arasında değerlendiriliyor.

Ankara Cermodern’de Sagopa Kajmer rüzgarı: Yüzlerce Ankaralı coştu Ankara Cermodern’de Sagopa Kajmer rüzgarı: Yüzlerce Ankaralı coştu

ANDRİAKE LİMANI'NDA KEŞFEDİLDİ

Lüks yapıların iç dekorasyonunda kullanılan ve “Bin Çiçek” anlamına gelen millefiori tekniğiyle üretilmiş yüzlerce cam kaplama levha, Andriake Limanı'nda keşfedildi. Zor ve ince işçilikle dikkat çeken bu özel dekorasyon malzemesi, limanın Gümrük Bölgesi’nde bulunan 42 numaralı mekanda gün ışığına çıkarıldı. Farklı renklerdeki çiçek ve geometrik formlarıyla zengin bir görsel çeşitlilik sunan levhaların, milattan sonra 5. yüzyıla ait olduğu düşünülüyor.

Cam kaplama levhaların yanı sıra, kazı alanında kakma tekniğiyle yapılmış kuş figürleri taşıyan örnekler ile Türkiye’de eşine rastlanmamış aziz, deve ve kuş figürleri de bulundu. Opus sectile tekniğiyle yapılmış bu figürler, Andriake’deki iç mekan dekorasyonlarının son derece zengin ve gösterişli olduğunu ortaya koyuyor.

Kaynak: İHA