Son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de halk sağlığını tehdit eden en ciddi sorunlardan biri haline gelen obeziteye karşı, Sağlık Bakanlığı kapsamlı bir mücadele başlattı. Bakan Kemal Memişoğlu’nun öncülüğünde 81 ilde eş zamanlı olarak hayata geçirilen yeni programla, vatandaşların yoğun olarak bulunduğu meydanlarda ve kamusal alanlarda boy, kilo ve vücut kitle indeksi (VKİ) ölçümleri yapılmaya başlandı.
OBEZİTENİN TANIMI DEĞİŞTİ
Türkiye’de obeziteye karşı yeni adımlar atılırken, küresel bilim çevrelerinin de obezitenin tanımı değişti. 14 Ocak 2025’te yayınlanan Lancet Diabetes & Endocrinology Komisyon raporunda, obezitenin yalnızca kilo fazlalığı olarak değerlendirilmesinin yetersiz olduğu açıklandı. Raporda obezite; Klinik obezite ve klinik öncesi obezite olarak tanımlandı. Klinik obezite, aşırı yağlanmanın organ işlev bozukluklarına veya yaşam kalitesinde düşüşe neden olduğu kronik, sistemik bir hastalık durumu olarak ifade edilirken, klinik öncesi obezite ise günlük yaşamı henüz sınırlamasa da gelecekte ciddi sağlık risklerine yol açabilecek bir tablo olarak ele alındı.
RAKAMLAR ALARM VERİYOR
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) 2024 tarihli verilerine göre ise dünya genelinde 2022 itibarıyla erişkin nüfusun yüzde 43’ü fazla kilolu, yüzde 16’sı ise obez kategorisinde. Dünya Obezite Federasyonu’nun 2023 raporuna göre, bu gidişat değişmezse 2035 yılında dünya nüfusunun dörtte biri, yani yaklaşık 1.9 milyar kişi obeziteyle yaşayacak.
Türkiye için de durum ciddi bir boyut kazandı. Özellikle kadınlar arasında obezite oranlarının giderek arttığı açıklanırken, Sağlık Bakanlığı bu tehlikenin önüne geçebilmek için tespit çalışmalarına başladı.
SAĞLIKLI HAYAT MERKEZLERİ YAYINLAŞIYOR
Sağlık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ve Türkiye’nin 81 ilinde hizmet veren Sağlıklı Hayat Merkezleri, obeziteyle mücadelede büyük rol oynuyor. Türkiye’de şuanda 286 Sağlıklı Merkezi bulunurken, bu merkezlerin 7 tanesi ise Ankara’da aktif olarak faaliyet gösteriyor. Sağlıklı Hayat Merkezlerinde; KETEM, sağlıklı beslenme danışmanlığı, fiziksel aktivite danışmanlığı, çocuk gelişimi danışmanlığı, üreme sağlığı danışmanlığı, sigara bırakma danışmanlığı, psikososyal destek danışmanlığı, ağız ve diş sağlığı danışmanlığı, gebe bilgilendirme danışmanlığı yer alıyor. Tüm bu hizmetler, tamamen ücretsiz olarak vatandaşlara sunuluyor.