Polatlı Belediye Meclisi Kasım ayı birinci toplantısında gündem dışı söz alan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Meclis Üyesi Canan Türker, Harf Devrimi Haftası'nın 94. Yıldönümünü kutladı. Türker, “Okumanın, bilgilenmenin öneminin çok daha açık şekilde anlaşıldığı günümüzde bizi bu günlere getiren Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmetle anıyor, tüm halkımızın Harf Devrimi Haftası'nın 94. yıldönümünü kutluyorum.” ifadelerini kullandı.

BİRÇOK YENİLİK HAYATA GEÇİRİLMİŞTİR

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Meclis Üyesi Canan Türker konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Bugün 1 Kasım, Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kurtuluş Savaşı'nın kazanılmasından sonra ülkemizin sosyal, kültürel, siyasi, ekonomik ve eğitim dahil her alanda büyük devrimler hayata geçirilmiştir. Egemenliğin Kayıtsız Şartsız Milletin olması için, 1 Kasım 1922 tarihinde Saltanatın kaldırılması, 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet'in ilanı, Halifeliğin kaldırılması, Tevhid-i Tedrisat Kanunu'nun çıkarılması, Medeni Kanunu'nun kabulü, Kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesi ve birçok yenilik hayata geçirilmiştir.”

GELİŞMELERİN BAŞINDA DİL ALANINDAKİ GELİŞMELER GELMEKTEDİR

“Cumhuriyetimizin kuruluşundan itibaren devrim hareketleri hız kazanmış ve birçok alanda yenilik yapılmıştır. Cumhuriyetimizin ilan edildiği zaman okuma yazma oranı erkeklerde yüzde 5, kadınlarda yüzde 1 civarında idi. Başta eğitim olmak üzere siyasal, kültürel, hukuksal ve ekonomik alanlarda yapılan yenilik hareketleri değişime ivme kazandırmış ve toplumsal yapıyı etkilemiştir. Eğitim ve kültür alanında kendini gösteren ve toplumsal yapıyı etkileyen gelişmelerin başında ise dil alanındaki gelişmeler gelmektedir. Bu alandaki gelişmeler Harf Devrimi ile sonuçlanmış, böylece dilde reform yapılmasını ve Türkçe'nin zengin, milli ve bilim dili haline gelmesini sağlamıştır. 1 Kasım 1928'de Latin esasından alınan harflerin ‘Türk Harfleri’ adıyla 1353 Sayılı Kanunla kabul edilmiştir. Atatürk, Sarayburnu'nda halka yaptığı bir konuşmada; ‘Bugün yapmak zorunda bulunduğumuz çok değerli bir iş daha vardır: Yeni Türk harflerini çabuk öğrenmek... Kadına, erkeğe, hamala, sandalcıya, bütün yurttaşlara öğretiniz. Bunu yurtseverlik, ulusseverlik görevi biliniz. Bu görevi yaparken düşününüz ki bir ulusun, bir sosyal topluluğun yüzde onu ancak okuma yazma bilir, yüzde doksanı bilmezse, bundan insan olanların utanması gerek.’ demiştir.

HARF DEVRİMİ HAFTASI'NIN 94. YILDÖNÜMÜNÜ KUTLUYORUM

“Yazı dilinde kullanılan Arap harflerinin yerine Türk harflerinin alınmasını ifade eden Harf Devrimi, 1 Kasım 1928'de Latin Alfabesine dayalı yeni Türk Alfabesinin kabulünden sonra, 24 Kasım 1928'de yayımlanan Millet Mektepleri Talimatnamesi gereğince, yurdun her köşesinde Millet Mektepleri açılmış, halka yeni harflerle okuma yazma öğretilmiştir. Okumanın, bilgilenmenin öneminin çok daha açık şekilde anlaşıldığı günümüzde bizi bu günlere getiren Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmetle anıyor, tüm halkımızın Harf Devrimi Haftası'nın 94. yıldönümünü kutluyorum.”