Hasat döneminde sona yaklaşılırken üreticiler Toprak Mahsulleri Ofise ürün teslimi ve ödeme alımlarının nasıl yapılacağını araştırmaya başladı. Üreticilerin alım noktalarında uzun kuyruklar oluşturarak mağduriyet yaşamaması için 2013 yılından beri TMO randevulu olarak ürün alımı yapıyor. Randevular internet (www.tmo.gov.tr) üzerinden ve TMO işyerlerinden alınabiliyor. Üretici istediği gün içinde randevu alarak ürününü TMO’ya teslim edebiliyor. Üreticilerayrıca TMO ile protokol imzalayan lisanslı depolar üzerinden randevu almadan ürünlerini TMO’ya teslim edebilirler.

ÜRÜN BEDELLERİ 10 GÜN İÇİNDE HESAPLARDA

TMO, Türkiye genelinde bulunan yaklaşık 200 iş yerinde ve protokol imzalanan lisanslı depolarda (yaklaşık 190 nokta) alım faaliyeti gösterecek. Ürün bedeli ödemeleri, ürün TMO'ya teslim edildiği tarihten itibaren 10 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacak.TMO ile protokol imzalayan lisanslı depoculuk şirketleri www.tmo.gov.tr internet adresinde yayımlanmakta olup lisanslı depolara ürün teslim eden üreticiler, bu depolar üzerinden ürününü elektronik ürün senedi (ELÜS) ile TMO'ya satabilecekler.

LİSANSLI DEPO KULLANIMINDA BİRÇOK DESTEK VERİLİYOR

Lisanslı depolara ürün teslim edilmesi halinde; yüzde 2 stopaj, yüzde 2 SGK prim kesintisi muafiyeti, ton başına 25 lira nakliye desteği, araç başına 25 lira analiz desteği, depo kira ücreti desteğinin yanında Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden ürün bedelinin yüzde 75'ine kadar sıfır faizli 9 ay vadeli kredi kullanma imkanı bulunuyor.

PRİM İÇİN SON TARİH 1 EYLÜL

İşyerleri veya lisanslı depolar üzerinden TMO’ya buğday ve arpa satan üreticilere ton başına buğdayda 1000 lira, arpada ise 500 lira ilave hububat alım primi verilecek. Üreticilerin bu uygulamadan yararlanmaları için ürünlerini 1 Eylül 2022 tarihine kadar TMO'ya satmaları gerekiyor.