Üreticilerin TMO'ya yapacağı buğday satışına kilogram başına 1 TL, arpa satışlarına ise kilogram başına 0.5 TL TMO alım primi desteği verilecek. TMO’ya ürün satmayan destek alamayacak.

Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı olan üreticilerin 6 Haziran ile 1 Eylül arasında Toprak Mahsulleri Ofisi'ne (TMO) yapacağı buğday ve arpa satışlarına verilecek TMO alım primi desteği belirlendi. Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre, kapsam dahilindeki üreticilerin TMO'ya yapacağı buğday satışına kilogram başına 1 TL, arpa satışlarına ise kilogram başına 0.5 TL TMO alım primi desteği verilecek. Bu yıl üretilerek satışı yapılan desteğe esas ürünlere, tarımsal veriler ve Uydu Tabanlı Parsel Tanımlama Modeline göre belirlenen verim değerlerinin maksimum iki katı kadar ve alım satım belgesinde yer alan miktar esas alınarak destekleme ödemesi yapılacak. Bu desteklerden yararlanan üreticiler, bakanlık tarafından 2022 yılında verilecek diğer desteklerden de faydalandırılacak. Ödemeler, bütçe imkanları dahilinde 2022 yılı içinde Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesinden yapılacak.

DESTEKLEME ÖDEMESİNİN KAPSAMI VE MÜRACAAT

Destek ile ilgili Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararında şu ifadeler yer aldı; 2022 yılında ÇKS'ye kayıtlı olarak arpa, buğday üretimi yapan, ürettikleri ürünlerini TMO'ya satan ve bu satışlarını alım satım belgesi ile belgelendiren çiftçilere, 5488 sayılı Kanunun 19 uncu maddesinin (g) bendi hükümleri kapsamında buğday ürünü için kilogram başına 1 TL, arpa ürünü için kilogram başına 0,50 TL “TMO Alım Primi Desteği” ödenir. 2022 yılında üretilerek satışı yapılan desteğe esas ürünlere, tarımsal veriler ve Uydu Tabanlı Parsel Tanımlama Modeline göre belirlenen verim değerlerinin maksimum iki katına kadar ve alım satım belgesinde yer alan miktar esas alınarak destekleme ödemesi yapılır. Bu desteklemeden yararlanan üreticiler, Bakanlık tarafından 2022 üretim yılında verilecek diğer desteklerden de faydalandırılır. Bu destekleme ödemesinde, 6/6/2022 ile 1/9/2022 tarihleri arasında TMO'ya ürün satışlarını gösteren alım satım belgeleri dikkate alınır. 2022 üretim yılı içerisinde ÇKS'de kayıtlı olan ve desteklemeden faydalanmak isteyen çiftçilerin en geç 1/9/2022 tarihine kadar ürünlerini TMO'ya satarak bu Kararın yayımı tarihinden itibaren 16/9/2022 tarihine kadar ÇKS'de kayıtlı oldukları il/ilçe müdürlüklerine alım satım belgeleri ile müracaat etmeleri gerekmektedir.

ÖDEME ESASLARI VE FİNANSMAN

Destekleme ödemeleri, Bakanlık il ve ilçe müdürlüklerince ÇKS'ye göre oluşturulacak icmaller esas alınarak Banka aracılığı ile yapılır. Ödemeler, bütçe imkanları dahilinde 2022 yılı içinde Bakanlık bütçesinden Banka aracılığı ile yapılır. Bu Kararın uygulanması ile ilgili olarak çiftçiye yapılan nakdi ödeme tutarının yüzde 0,2'si oranında Bankaya hizmet komisyonu ödenir.

DESTEKLEMELERDEN YARARLANAMAYACAK OLANLAR

Bu Karar kapsamındaki desteklemeden, kamu kurum ve kuruluşları yararlanamaz, 5488 sayılı Kanunun 23 üncü maddesi gereğince haklarında beş yıl süreyle hiçbir destekleme programından yararlandırılmamaları yönünde karar verilenler, bu Kararda yer alan destekleme ödemesinden faydalanamaz. 2022 yılında ÇKS'ye kayıtlı olarak arpa, buğday üretimi yapan ancak ürettikleri ürünlerini TMO’ya satmayanlar için bu Kararda belirtilen destekleme ödemeleri yapılmaz.

UYGULAMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

Bu Kararda yer alan desteklemeye ilişkin ödeme icmalleri il müdürlükleri tarafından ÇKS'den alınarak oluşturulur. İl/ilçe müdürlüklerince ilçeye ait desteklemeye esas icmaller, ilçe müdürlüğü ve ilgili köy/mahallede ilgili il/ilçe müdürlükleri veya muhtarlıklar marifetiyle beş iş günü süre ile askıya çıkarılır. Askı ve sonrasında yapılacak iş ve işlemler ile bu Karar kapsamında destekleme ödemelerine ilişkin diğer hususlar Bakanlıkça belirlenir.