Kılıçdaroğlu ve Uğur Dündar arasında gerilim: “Kepazelik”
Kılıçdaroğlu ve Uğur Dündar arasında gerilim: “Kepazelik”
İçeriği Görüntüle

Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR), internet ortamında kişilik haklarının korunmasına yönelik yasal boşluğun giderilmesi için kapsamlı bir taslak hazırlayarak Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ve Adalet Bakanlığı’na sundu.

Genel Başkan Vekili Avukat Cüneyd Altıparmak ve İstanbul Bölge Adliyesi Savcısı Asım Ekren tarafından hazırlanan taslak, Anayasa Mahkemesi’nin 5651 sayılı kanunun 9. maddesini iptal etmesiyle doğan boşluğa dikkat çekti. TİMBİR’in raporunda, kişilik haklarını koruyacak, aynı zamanda ifade özgürlüğüyle de dengeli bir düzenleme yapılması gerektiği vurgulandı.

TİMBİR’in internet yasası için sunduğu değişiklik önerileri, özellikle haber siteleri ve sosyal medya içeriklerinin hukuki açıdan ayrıştırılması gerektiğini ön plana çıkarıyor.

ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

Altıparmak’ın Star gazetesinde yer alan köşe yazısında konu ile ilgili şu başlıklar dikkat çekiyor:

  • Haber siteleri ile sosyal medya içeriklerinin ayrılması
  • Unutulma hakkının yasal güvenceye alınması
  • Yetkili mahkemenin netleştirilmesi
  • Arama motorlarının kapsam dahilinde tanımlanması
  • Erişim engeli kararlarının gerekçeli verilmesi
  • Savcılık denetimi ve hâkim onayı mekanizmasının güçlendirilmesi

“KİŞİLİK HAKLARINI ZEDELİYOR”

Genel Başkan Vekili Avukat Cüneyd Altıparmak, köşe yazısında yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı:

“Gerçek haber siteleriyle merdiven altı içerik üreticilerinin aynı hukuki zeminde değerlendirilmesi, kişilik haklarını zedeliyor. Bu ayrım net yapılmalı. Aksi halde kamuoyunu bilgilendiren gazeteciler ile manipülatif içerik paylaşan sahte hesaplar aynı kefeye konuluyor.”

TİMBİR, sunduğu teklifin yalnızca bir taslak olduğunu, kamuoyu ve ilgili taraflarla tartışmaya açılarak olgunlaştırılmasını hedeflediklerini bildirdi. Birlik, internet ortamında kişilik haklarının korunmasını amaçlayan bu düzenlemenin, Türkiye’nin dijital medya alanındaki yasal standartlarını güçlendireceğini vurguladı.

Kaynak: HABER MERKEZİ