Türkiye’nin Arnavutluk’taki kalkınma hamlelerine bir yenisi daha eklendi. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), “Yeşeren Umutlar” adını verdiği proje kapsamında Librazhd ve Berat bölgelerindeki kırsal alanlarda yaşayan 50 yetim aileye bin 750 adet zeytin fidanı ve 2,5 ton kimyasal gübre dağıttı.
Tarımın hem geçim hem de umut kapısı olduğu köylerde düzenlenen dağıtım töreni, duygusal anlara sahne oldu. Librazhd kentindeki törende konuşan Türkiye'nin Tiran Büyükelçisi Tayyar Kağan Atay, yaşanan küresel ekonomik sıkıntılara dikkat çekerek, “Geçimini topraktan kazanan ailelerimizin yanında olmak bizim için sadece görev değil, aynı zamanda bir gönül meselesidir” dedi.
Projenin, sadece ekonomik değil sosyal bir yatırım olduğunu belirten Atay, dağıtılan fidanların gelecek yıllarda ailelere düzenli gelir sağlamasını ve hayat standartlarını yükseltmesini temenni etti. “Bu yardım, Türk halkının Arnavut kardeşlerine kalpten gönderdiği bir armağandır” diyerek dayanışma vurgusu yaptı.
ALSAR Vakfı Başkanı Mehdi Gurra ise her bir aileye 35 zeytin fidanı ve 50 kilogram gübre ulaştırıldığını belirterek, TİKA ve Türkiye Büyükelçiliği iş birliğinin uzun süredir sürdüğünü, bu anlamlı desteğin bölge halkı için büyük değer taşıdığını ifade etti.
TİKA, aynı proje kapsamında bu yıl Mart ayında da Tiran, Fier, Lushnje, Elbasan ve Divjaka köylerinde yaşayan 50 yetim aileye; mısır, fasulye ve yonca tohumu ile 200 kilogram gübre içeren tarım paketleri ulaştırmıştı.