Polatlı Ticaret Borsası ev sahipliğinde borsa üye ve üreticilere yönelik Lisanslı Depoculuk, Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) ve Türkiye Ürün İhtisas Borsası AŞ (TÜRİB) tanıtım toplantısı düzenlendi. TÜRİB Piyasalar Genel Müdür Yardımcısı Necla Küçükçolak, Ziraat Bankası Ankara Bölge Temsilcisi Talha Dökülmez, İK Tarım Üssü Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kemaloğlu ve TMO Polatlı Şube Müdürü Özlem Ünal toplantıya katılan tüccar ve üreticilere TÜRİB’e nasıl kayıt olunur, sisteme nasıl girilir, nasıl daha çok verim alınır gibi konularda detaylı bir anlatım gerçekleştirdi.

TOPLU: TÜRİB ÜZERİNDE ARTIK TÜRKİYE’NİN HER TARAFINDA ÜRÜN ALINIP SATILIYOR

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Polatlı Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yahya Toplu şunları söyledi; “Yıllar itibariyle hem Odalar Birliği hem de hükümet nezdinde Toprak Mahsulleri Ofisi Lisanslı Depoculuk ve Ürün İhtisas Borsasını tartıştık. Uzun yıllar aldı. 2005 yılında Lisanslı Depoculuk kanunu yönetmeliği çıktı ama özel sektör ilgi göstermediği için 2010 yılında Türkiye’de hububat sektöründeki regülasyon görevini yapan Türk özel sektörün öncü kuruluşu olan Toprak Mahsulleri Ofisi ile bir araya gelerek TMO-TOBB Lisanslı Depoculuk kurarak yola başladık. Tabi bu eksikti, lisanslı depolara giren ürünler bölgesel bazda satışlar yapmaya başladı ki biz Polatlı Ticaret Borsası olarak bölgemize en üstleri alıp satıyorduk ama dar bölgede alış satış oluyordu. Temel hedef TÜRİB’i kurmaktı. Bunu da büyük bir başarıyla hem hükümetimiz hem Odalar Birliğinin büyük gayretleriyle ve kurumumuzun da ortak olduğu yani Polatlı Ticaret Borsası’nın da ortak olduğu Türkiye Ürün İhtisas Borsası’nı kurduk. Geçmiş yıllarda başarılı da oldu. Tabi hedefimiz her zaman ifade ettim şu anda ağırlıklı olarak 1 yıla kadar TÜRİB’de alınıp satılan senetler genelde TMO’ya dökülen ürünlerin sözleşmeli satışı yani belli kişilere belli fiyatta organize edilmiş satışlardır. Ama bu sene gördük ki fiyatların artışıyla TÜRİB üzerinde artık Türkiye’nin her tarafında ürün alınıp satılıyor. Bu öncelikle üreticimiz için çok önemli bir konu.”

BUĞDAY ARTIK ALTERNATİF BİR TİCARET OLARAK GÖRÜLÜYOR

“Hububatta Türkiye’de serbest piyasa koşulunun geliştiği en öncü kuruluş olan Polatlı Ticaret Borsası’nda bile fiyatlar oluşurken elbette Polatlı içerisinde ticareti dar bir bölgede kalıyor. Şimdi Lisanslı Depo ve TÜRİB üzerinde satılan ürün finans merkeziyle buluşuyor. Artık emeklimiz, tasarruf sahibimiz herkes buğdayı alternatif bir ticaret olarak görüyor. Yani dövize ve faize parasını genelde yatırmayan muhafazakar kesim genellikle burada parasını değerlendiriyor. Tabi bu anlamda ben Türk yetkililerini kutluyorum. Çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. TÜRİB’e destek veren başta Ziraat Bankası ve TMO’ya da huzurlarınızda teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Bu süreçte daha işin başındayız. Başta aksaklıkları gidermeye çalışıyoruz. Umarım hem üreticimi hem  tüccarımız için hem de tasarruf sahipleri için yararlı bir şey olur. Değerli yöneticilerimiz de bugün buraya geldiler. Siz değerli tüccar ve üreticilerimize TÜRİB’e nasıl kayıt olunur, sisteme nasıl girilir, bundan nasıl daha çok faydalanırız gibi geniş çaplı bir bilgi verecekler. Kendilerine teşekkür ediyorum, sizlere de katılımınız için teşekkür ediyorum. Umarım hayırlı bir toplantı olur.”