Ankara’nın Sincan ilçesi bu yıl ilk kez düzenlenen “Ankara Tarım, Hayvancılık, Makineleri, Teknolojileri ve Yem Fuarı”na ev sahipliği yaptı. Türkiye’nin dört bir yanından gelen tarım ve hayvancılık sektörü temsilcileriyle buluşan fuarda en çok ilgi gören teknolojilerden biri ise zirai ilaçlama dronları oldu.
HAVADAN TOHUMLAMA YAPILIYOR
Teknolojinin gelişmesi tarım ve hayvancılık alanında da gelişmeleri ve kolaylıkları beraberinde getirdi. Sabit kanat ve döner kanat olmak üzere iki farklı formda üretilen bu insansız hava araçları, geniş tarım arazilerinde ilaçlama, gübreleme ve hatta tohumlama işlemlerini havadan gerçekleştirebiliyor.
ZAMANDAN, SUDAN VE İŞ GÜCÜNDEN TASARRUF SAĞLIYOR
Tarım dronlarının sunduğu en büyük avantajlardan biri, verimlilik ve tasarruf olarak öne çıkıyor. Traktörle yapılan klasik ilaçlama yöntemlerinin aksine, dronlar ürünleri ezmeden ve tohuma zarar vermeden tarlaların üzerinde uçarak ilaçlama yapabiliyor. Özellikle yağışlı günlerde, traktörlerin tarlaya giremediği durumlarda ilaçlama ve gübreleme ihtiyacı dronlarla kolayca gerçekleştiriliyor.
Hava koşullarına dayanıklı yapıları sayesinde her mevsim ve her koşulda hizmet verebilen bu cihazlar, farklı yaş gruplarından çiftçilere hitap ediyor.