Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Polatlı Tarım İşletmesi Müdürlüğünde düzenlenen TİGEM Geleneksel 70'inci Hasat Bayramı töreninde biçerdöverle hasat yaptı.

TİGEM Geleneksel 70'inci Hasat Bayramı Cuma günü Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin katılımıyla gerçekleştirildi. Hasat Bayramı programına ayrıca Ankara Valisi Vasip Şahin, Milletvekilleri, Siyasi Parti Genel Merkez ve İl Temsilcileri, Polatlı Kaymakam V. Muhammed Gürbüz, Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya, Siyasi Parti İlçe Temsilcileri, Polatlı Oda ve Borsa temsilcileri, çiftçiler ve çok sayıda vatandaş katıldı. İki yıldır pandemi koşulları nedeniyle yapılmayan hasat bayramının 69’uncusu da yine Polatlı TİGEM’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla yapılmıştı.

“BUĞDAY ÜRETİMİMİZ 19-22,6 MİLYON TON ARALIĞINDA SEYRETMEKTE”

Çiftçilerin, gıda talebindeki artışlara sahip olduğu üretim kabiliyeti ve çalışkanlığıyla cevap vermeyi başardığının altını çizen Kirişci, AK Parti hükümetleri ve Bakanlık olarak uyguladıkları tarım politikalarıyla çiftçinin bu başarısına her daim kol kanat olduklarını söyledi.Kirişci, hububat üretimimin 18 yılda yüzde 20, son 3 yıllık dönemde ise yüzde 8 artarak 37 milyon tona yükseldiğini belirterek, "Buğday üretimimiz 19-22,6 milyon ton aralığında seyretmekte. Yurt içi talebi karşılamada küresel krizlerden etkilenmeyecek bir noktada olduğumuzu birlikte görüyoruz. Dünyadaki buğday üretiminde ise 2021 itibarıyla 10'uncu sıradayız. Bitkisel üretimde daha iyi bir sürece doğru yol aldığımızı özellikle kaydetmek isterim. 2021 yılında, nadas alanlarında sağlanan 1,1 milyon dekarlık azalmayla, ekilen tarla mevcudumuzda 4 milyon dekar artış gerçekleştirildi." ifadelerini kullandı.

BAKAN KİRİŞCİ TOHUMLUK FİYATLARINI POLATLI’DA AÇIKLADI

Hububat üretimini arttırmak için özel uygulamalar da geliştirdiklerine dikkati çeken Kirişci, "2022 yılı bitkisel üretim destekleme bütçemizin yüzde 65'ini hububata ayırarak bu konuda yeni bir adım attık. Bunun sonuçlarını ekilişlerde olduğu gibi rekoltede de inşallah görebileceğiz." dedi.Kirişci, 2021'de çiftçilere 135 bin ton sertifikalı hububat tohumu temin eden Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünün (TİGEM) işletmelerinin, 2022'de bu rakamı 200 bin tona çıkardığının altını çizerek, artan sertifikalı tohumluk kullanımıyla çiftçilerin kullandığı sertifikalı tohumlukların yüzde 96'nın yurt içinde üretildiğini vurguladı.Sertifikalı tohumda ihracatın ithalatı karşılama oranının 2002'de yüzde 31 iken 2021'de yüzde 94,3'e yükseldiğine dikkati çeken Kirişci, şunları kaydetti:"Söz konusu başarı, çiftçisinden ihracatçısına, girişimcisinden kurum ve işletmelerimize kadar Türkiye'nin başarısıdır. Buradan sizlere TİGEM'in sertifikalı tohumluk satış fiyatların da duyurmak istiyorum. Tohumluk fiyatları makarnalık ve ekmeklik buğday için kilogram başına 10,5 lira, tritikale için kilogram başına 9,5 lira ve arpa için kilogram başına 9 lira olarak belirlenmiştir." dedi.

“DÜNYADAKİ  BUĞDAY ÜRETİMİNDE 10'UNCU SIRADAYIZ”

Kirişci, yaptığı konuşmada şunları söyledi: “2021 yılında NADAS alanlarında sağlanan 1.1 milyon dekarlık azalmayla birlikte ekilen tarla mevcudumuzda toplam 4 milyon dekarlık bir artış gerçekleştirilmiştir. Bunun ötesinde gıda güvenliğimiz açısından stratejik bir niteliğe sahip hububat üretimini artırmak için daha özel uygulamalar da geliştiriyoruz. 2022 yılı bitkisel üretim destekleme bütçemizin yüzde 65'ini hububata ayırarak bu konuda yeni bir adım atmış bulunuyoruz.”

“ÇİFTÇİMİZİN YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Polatlı'daki tarlalara baktığımız zaman da bunu görmemiz mümkündür. Hasat bayramını bu seneki bereketli gidişatın sevinci ve şükrüyle kutlamak isteriz. Tarladaki bereket toprak mahsulleri ofisimizin hububat alım fiyatları siz değerli çiftçilerimizin yüzünü çok daha fazla güldürmüştür. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, bugün olduğu gibi yarın da çiftçimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Tarım sektörü, bu sürecin en güçlü ayaklarından biri olduğunu her geçen gün fark edilir bir duruma getirmiş bulunmaktadır. Stratejik öneme sahip hayvancılıkta sağladığımız gelişmelerle de bu kararlılığı gösteriyor, üretim gücümüzü ve kabiliyetimizi ortaya koyuyoruz. Hayvan varlığımızda ve hayvansal üretimde, son 20 yılda çok büyük artışlar gerçekleştirmiş ve bu gerçekleştirmeyi de sürdürme kararlılığı içerisinde bulunuyoruz. Büyükbaş hayvan varlığımız, yüzde 82, küçükbaş hayvan sayımız yüzde 80 düzeyinde artmıştır. Et üretimimizde yüzde 151 (1,9 milyon ton), süt üretimimizde ise yüzde 176 (23,2 milyon ton) düzeyine gelinmiş ve bu artışlar artış gerçekleşmiştir.”

“ÜRETEN HERKESİN YANINDAYIZ, ARKASINDAYIZ”

Çeşitli ürünlerde ihtiyacımızdan daha fazlasını üretecek güce ve koşullara sahip olduğumuz için ihracatla da taçlandırmış bulunuyoruz. Sektörümüzü, Türkiye yüzyılının tarımına hazır hale getirmek için elimizden gelenin en iyisini yapmak için çabalıyoruz. Tarımda güçlü olmadan Türkiye yüzyılını inşa etmenin mümkün olmayacağını söylemek hiç yanlış olmaz. Tarım, insanlığın 'hayat kordonu' olmaya her halükarda devam edecektir. Dahası tarım yeniden 'yükselen değer' olma potansiyelini sürdürmektedir. Bildiğiniz gibi, küresel ısınma, pandemi süreci ve son olarak Ukrayna- Rusya savaşıyla yaşanan tahıl krizi, bunu dünyaya bir kez daha fark ettirdi. Bizler yürüttüğümüz tarım politikalarıyla, her türlü yatırım ve desteklerimizle Türkiye yüzyılının projeksiyonlarını yapıyoruz. Bu anlamda tarım sektörünü ileriye taşıyacak bütün çalışmalar bizler için bir kazanç vesilesi kabul edilmeli. Yeter ki üreticimizin, girişimcimizin, ülkemizin lehine kazanımlar sağlanmış olsun. Yeter ki gelecek nesillere daha güçlü bir Türkiye'yi miras bırakalım.Üreten herkesin yanındayız, arkasındayız. Alın ve akıl terini akıtan siz üretici emekçi çiftçi kardeşlerimize her türlü araç-gereç, gübre ve tohum desteği vermek için yoğun çaba içerisindeyiz. Alın terinizin, fedakarlığınızın karşılığını alabilmeniz bizim her zaman önceliğimizdir. Bakanlığımızın her bir teşkilat mensubu sizlerin hizmetindedir.

Bakan Kirişci, daha sonra programın düzenlendiği alanda kurumların açtığı stantları gezerek ürünler hakkında bilgi aldı.