Bursa'nın Karacabey ilçesinde bulunan ve 700 yıla yaklaşan köklü geçmişiyle dikkat çeken Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Karacabey Tarım İşletmesi, safkan Arap yarış atlarının yetiştirildiği nadide merkezlerden biri olma özelliğini sürdürüyor. Bu asil hayvanların açık alanda serbestçe koşup oynadığı anlar, drone ile havadan görüntülendi. Ortaya çıkan kareler hem estetik hem de tarihî bir şölen sundu.

Özel bireylerin askerlik hayali gerçek oldu Özel bireylerin askerlik hayali gerçek oldu

1300 yılında "Çiftlikat-ı Hümayun" adıyla kurulan, Cumhuriyet’in ilk yıllarında Karacabey Harası olarak faaliyet gösteren işletme, 1984’ten bu yana TİGEM bünyesinde faaliyetlerine devam ediyor. 89 bin dekar gibi devasa bir alanda bitkisel üretim ve hayvancılığı sürdüren Karacabey Tarım İşletmesi, Türkiye’deki Arap atı yetiştiriciliğinin kalbinin attığı yer olarak kabul ediliyor.

Arap Atı

ARAP ATI YETİŞTİRİCİLİĞİNİN KALBİNİN ATTIĞI YER

Atatürk’ün önderliğinde 1930’lu yıllarda Suriye ve Irak’tan getirilen damızlık kısrak ve aygırlarla temelleri atılan Arap atı üretimi, bugün hâlâ aynı özenle sürdürülüyor. Karacabey’de doğup büyüyen bu atların, Türkiye yarış pistlerinde koşan Arap atlarının yarısından fazlasını oluşturduğu belirtiliyor.

Karacabey Tarım İşletmesi İdari Müdür Yardımcısı Ali Yağlıcı, bu atların soylu geçmişine dikkat çekerek, “Bugün elimizdeki tayların neredeyse tamamı, 1930’lu yıllarda getirilen Arap atlarının 7. ve 8. kuşaktan torunları. Her biri büyük titizlikle yetiştiriliyor ve Türkiye’ye değer katıyor,” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA