KIŞ LASTİĞİ UYGULAMASI BAŞLADI

Her kış dönemi zorunlu hale getirilen kış lastiği uygulaması bugün itibariyle başladı. Her yıl aynı dönem tüm sürücüleri ilgilendiren uygulamaya geçildi. Şehirlerarası kara yollarında yolcu ve eşya taşımasında kullanılan taşıtlarda bugünden itibaren kış lastiği takılması zorunlu oldu. Kurala uymayanlara ceza var.

Havaların soğuması ve kış aylarının gelmesiyle birlikte kış lastiği zorunluluğu başladı. Polatlı Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı İsmail Tarhan, tüm kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs ve kamyonet türü araçlar ile ticari otomobillerin kış lastiği kullanma zorunluluğunun bugün itibariyle başladığını söyledi. Bu araçlar 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasındaki dört aylık dönemde kış lastiği kullanmak zorunda. Kurallara uymayanlara ise ceza verilecek.

KURALA UYMAYANA BİN 152 TL CEZA

Ülkemizde şehirlerarası karayollarında seyreden tüm kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs ve kamyonet türü araçlar ile ticari otomobillerin 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasındaki dört aylık dönemde kış lastiği takması zorunlu. 1 Aralık tarihinden itibaren kış lastiği takmayan bu araçlara ceza yazılacak. Zorunluluk kapsamında uygulamaya uymayan araç sahiplerine bin 152 TL’lik ceza kesilmektedir. Kış lastiği takmamanın cezasının 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren ise yeniden değerleme oranına göre yükselmesi bekleniyor.



LASTİK BASINCI DA KONTROL EDİLMELİ

Hava sıcaklığı 7 derecenin altına düştüğü andan itibaren kış lastiğine geçilmesi gerekiyor. Kış lastikleri, 7 ila eksi 40 derece arasındaki sıcaklıklarda sertleşmeyi önleyen yumuşak bir bileşime ve karlı, buzlu yollarda tutunmayı artırıcı sırt desenlerine sahip bulunuyor. Yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar dışındaki hususi araçlar için uygulama zorunlu değil ancak can ve mal güvenliğiyle sorunsuz seyahat için kış şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılması gerekiyor. Kamyon, çekici, tanker ve otobüslerde kış lastiği diş derinliği 4mm’den; kamyonet, minibüs ve otomobil türü araçlarda kış lastiği diş derinliği 1,6 mm’den az olmamalıdır. Hava basıncı her 10 derecede 1-2 PSI veya 0,07 ila 0,14 bar düşmektedir. Aracın önerilen lastik basıncı bulunmalı ve iki haftada bir lastik basıncı kontrol edilmelidir.

TARHAN: ARACIN MAKSİMUM YOL TUTUŞUNU SAĞLAYAN ŞEY LASTİKTİR

Lastiğin önemine dikkat çeken Polatlı Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı İsmail Tarhan “Yalnızca ticari araçlar değil trafikteki tüm özel araçlar da kış lastiğine geçmeli. Bugün itibarıyla ticari araçlar için kış lastiği zorunlu ama biz sadece ticari araçlarla sınırlı kalmayın diyoruz kullanıcılara. Kış lastiği hayat kurtarır diyoruz, doğru lastiği takmak her zaman için emniyeti artırır. Dolayısıyla kullanıcıların lastiklerini kontrol etmeleri, eskiyen lastiklerini değiştirmeleri, kış koşullarında maksimum performansla araçlarını kullanabilmeleri için lastiklerini değiştirmelerini öneriyoruz. Yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar dışındaki hususi araçlar için uygulama zorunlu değil ancak can ve mal güvenliğiyle sorunsuz seyahat için kış şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılması önem taşıyor. Lastik demek aynı zamanda sigorta demek. Bir aracın maksimum yol tutuşunu sağlayan şey lastiktir. Dolayısıyla lastiğe maksimum derecede özen gösterirsek kesinlikle aracımızla ilgili kış koşullarında bir sorun yaşamayız.” dedi.

KIŞ LASTİĞİNİN FAYDALARI

Kış lastiğinin faydalarından bahseden İsmail Tarhan, “Kış lastikleri, buzlu ve karlı zeminde yol tutuşu sağlar, virajlı yollarda lastiğin dönme direncini kontrol altında tutar. Kimyasal özellikleri sayesinde sıcaklık 7 derecenin altına düştüğünde sertleşme yapmaz, yola tutunmasında değişiklik görülmez. Yaz lastiğine oranla yüzde 25 çekiş gücü artacaktır. Seyir halinde 80km/s hızında olan bir otomobil, ıslak zeminde yaz lastiği ile 40 metre mesafeye ihtiyaç duyarken, kış lastiği 34 metrede durabilir, buda bir çok kazanın önüne geçer. Tüm araç sürücülerimize, 4 adet araç lastiğinin de kışlık lastik olmasını öneriyoruz ve mutlaka aracın orijinal lastik ölçülerinde lastik taktırmalarını söylüyoruz.” ifadelerini kullandı.

KIŞLIK BAKIMDA ÖNEMLİ

Kış lastiğinin yanı sıra kış başlamadan araçların kışlık bakımının yapılması gerektiğini belirten Polatlı Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı İsmail Tarhan, “Trafikteki araç sayısı her geçen gün artıyor. Buna kışın yaşanan olumsuz hava şartları da eklendiğinde trafik kazası riski yükseliyor. Kazaları azaltmak için soğuk havalar kendini hissettirmeden araçları kış şartlarına göre hazırlamalıyız. Araçların yağı, suyu, filtreleri, bujileri, fren tertibatları, silecekleri, hortumları, akü ve lastikleri şimdiden kontrol edilmeli. Kışlık bakımı yapılmayan araçların performansı düşerken yakıt sarfiyatının arttığı unutulmamalı. Sürücüler aracın kışlık bakım masrafından kaçarken daha büyük masraflarla karşılaşabilir. Kışlık bakımı yapılmayan araçlar trafiğe çıktığında normalden daha fazla masraf çıkarıyor” dedi.
GEREKLİ TEDBİRLERİ ALMALIYIZ
Motor bakımından başlayarak hiçbir detay atlamadan araçların kış bakımının yapılması için sürücülere uyarıda bulunan Şoförler Odası Başkanı İsmail Tarhan, “Hava sıcaklıkları düşmeye başladı. Soğuk havalarda kendimiz için tedbir aldığımız gibi aracımız için de gerekli tedbirleri almalıyız. Araçların kışlık bakımını asla ikinci plana atmamalıyız. Araçların motor bakımı, antifriz kontrolü gibi tedbirlerin alınması gerekiyor. Bunun için araç lastiğinden tutun, fren, direksiyon, şanzıman, diferansiyel ile motorun yağ bakımının zamanında ve eksiksiz yapılması gerekiyor. Ayrıca, radyatörlere ve cam suyuna antifriz koyulmalı. Balatalar, elektronik aksam, kalorifer-klima sistemi kısacası araçtaki bütün mekanizmalar gözden geçirilerek kışa hazır hale getirilmelidir. Bilhassa şehirlerarası çalışanların bazı bölgelerde kar yağışı ve buzlanma olabileceği için zincirsiz ve çekme halatsız yola çıkmamaları ve araçlarının bakımını yapmadan trafikte seyretmemeleri büyük önem taşımaktadır” diye konuştu.
TÜM ÖNLEMLERİMİZİ ALARAK YOLA ÇIKMALIYIZ

Kış aylarında kaza yaşanma riskinin arttığını ve özellikle gizli buzlanmalara karşı çok dikkatli olunması gerektiğini söyleyen Tarhan, “Kış şartlarının gerektirdiği malzemeler tüm araçlarda bulundurulmalı. Kışın kazaların çoğunluğu sabah erken saatlerde oluşan gizli buzlanma ve sis nedeniyle meydana geliyor. Kazalar ise en çok aracı yola göre ayarlayamamaktan ve gerekli önlemleri almamaktan kaynaklanıyor. Bu yüzden kışın normal hızın yarısı ile sürüş yapılmalı ve mutlaka yol şartlarına dikkat edilmelidir. Kendimizi, sevdiklerimizi, trafikteki diğer sürücü ve yayaları korumak adına tüm önlemlerimizi alarak yola çıkmalıyız” şeklinde konuştu.