Süleyman Rıza Seba kimdir, kaç yaşında? Süleyman Seba kaç yaşında öldü? Süleyman Seba nereli? Süleyman Seba kaç yıl önce öldü? gibi aramalar yapılıyor. Detaylarını haberimizde bulabilirsiniz...

Süleyman Rıza Seba kimdir?

Süleyman Rıza Seba (5 Nisan 1926, Sakarya - 13 Ağustos 2014, İstanbul), Abhaz asıllı Türk futbolcu, MİT üyesi spor direktörü ve Beşiktaş Jimnastik Kulübü 30. başkanı . 1984-2000 yılları arasında Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün son başkanı oldu. Hakkı Yeten ile birlikte Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün iki onursal başkanından biridir.

5 Nisan 1926'da Hendek'te doğan Süleyman Seba, ilkokulu Sakarya'da bitirdikten sonra liseyi okumak için İstanbul'a geldi. İki yıl Galatasaray Lisesi'nde okuduktan sonra Kabataş Erkek Lisesi'ne geçiş yaptı. Futbola mezun olduğu Kabataş Erkek Lisesi futbol takımında başladı. Lisenin ilk yıllarında Beşiktaş alt yapısında yer aldı. Beşiktaş'ta oynarken Mimar Sinan Üniversitesi'nde Fransız Filolojisi okuduysa da eğitimine devam etmedi.

Seba, 1946'da Refik Osman Top döneminde A takıma yükseldi. 1946-47'de hayatlarının ilk İstanbul Ligi maçına sezonun ilk maçı olan Fenerbahçe derbisi ile çıktı. 4-3 mağlubiyetlerinde bir gol kaydetti. İlk ameliyatlarında 9 maçta 6 gol atmıştı. O sezon Ulusal Lig'i kazanarak kariyerinin ilk galibiyetini elde etti.

1947-48 sezonu Seba'nın en etkili olduğu sezon oldu. Sezona Premier's Cup ile başlayan Seba'nın maçlarında forma şansı bulamamıştı. Ancak İstanbul Ligi'nde çıktığı 14 maçta 8 gol atarak takımın en çok gol atan ikinci futbolcusu oldu. Ancak İstanbul ikinci oldu.

1949-50 sezonunda kariyerinin ilk İstanbul Ligi umudunu kazandı. 14 maçın tamamından oluşan Seba, bir gol kaydetti. Bu sezonun ardından İstanbul Profesyonel Ligi'ne transfer olan 1950-51 ve 1951-52'de forma şansı buldu. Ancak 1951-52'deki sakatlıkları nedeniyle sadece 3 maç oynayabildi. 1952-53'te 9 maça çıktı ve 2 gol attı. 1954 yılında 28 yaşında menisküs takımı futbolu bıraktı.

1947'de BJK İnönü stadının açılışı, Beşiktaş ile İsveç takımı AIK arasındaki maçlarda ilk golü bu statta atarak tarihe geçti. 1950'de Beşiktaş'ın Amerika turnesine katıldı.

1957'de Beşiktaş'a gelen üye oldu. Altı yıl sonra, 1963'te ilk defa yönetim kurulu üyesi oldu. Daha sonra birkaç kez kulüplerde yöneticilik yaptı. 1984 yılında çok zor bir dönemde Mehmet Üstünkaya'nın cumhurbaşkanlığından yönetim tarafından kaçınıldı ve 2000 yılına kadar devam etti.

16 yıllık cumhurbaşkanlığı döneminde, 8 kongrede ayrılma konusunda sürekli olarak üstünlük sağladı. Süleyman Seba başkanlığında kazanılan kupalar şöyle:

5 Süper Lig
4 Türkiye Kupası
4 Cumhurbaşkanlığı Kupası
2 Başbakanlık Kupası
6 Türkiye Spor Yazarları Derneği Kupası

Bu başarıdan başka bir şekilde süet başarıyı yakaladı. Futbol takımı 16 sezonun beşinde şampiyonluk, sekizinde ise ikinci oldu. Futbol takımının bu altın döneminde Süleyman Seba'ya yöneltilen eleştiri, amatör branşlarda aynı ilgiyi göstermemesiydi.

Galatasaray'ın 1992-93 sezonunun sonunda Ankaragücü'nü 8-0 yenerek averajla şampiyon olması üzerine "şerefli ikincilik" tabirini edebiyata Seba kazandırdı.

Sportif başarılarının yanı sıra 1980'li yılların başında mali yönden son derece sıkıntılı olan kulübün yönetimi sırasında ekipman ve mali içerik olarak zengin bir kulüp olmuştur.Seba döneminde BJK Plaza, Fulya Stadı ve Akaretler'deki kamping tesisleri, Yeşilköy, Pendik ve Çilekli, BJK Koleji yapılırken, BJK İnönü Stadı 1998'de 49 yıllığına Beşiktaş'a devredildi.

Beşiktaş'a büyük hizmetleri olan Seba, Mart 2000'de kongreye aday olmayıp, futbol takımının 1999-2000'deki kötü performansının tartışmalara yol açması üzerine galeriden ve muhalefetten tepki alan Serdar Bilgili seçildi. Bu kurultayda kongre üyeleri oy birliği ile Hakkı Yeten'den sonra Beşiktaş'ın ikinci onursal başkanı olarak Süleyman Seba'yı seçtiler. Seba'nın oğlunun futbol takımı ligi ikinci sırada tamamladı.

Akaretler ile Maçka semtleri arasında uzanan Spor Caddesi'nin adı, 2000 yılında cumhurbaşkanlığı anısına Süleyman Seba Caddesi olarak değiştirildi.

Beşiktaş futbol takımı, Seba'dan sonraki 15 sezonda ligi sadece iki kez şampiyon, bir kez de ikinci olarak tamamladı. 16. sezonda Seba futbol takımı üçüncü şampiyonluğunu korudu.

Gibi yalvaç Kimdir Gerçek Adı Nedir? Arda Berç Dalıcı Nereli ve Kaç Yaşında? Gibi yalvaç Kimdir Gerçek Adı Nedir? Arda Berç Dalıcı Nereli ve Kaç Yaşında?

Sporculuğun yanı sıra Milli İstihbarat Teşkilatı İstanbul Bölge Müdürlüğü'nde çalıştı.

Seba, 13 Ağustos 2014'te 88 yaşında bir sevgilisinin sağlık sorunları nedeniyle tedavi gördüğü hastanede öldü.