Anayasa Mahkemesi (AYM), 7527 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin yasanın iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebini bugün esastan görüşüyor. Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP), 2 Ağustos 2023’te Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemeye ilişkin 17 maddeden 16’sının iptali için yaptığı başvuru, Yüksek Mahkeme’nin gündeminde.

Haymana'da 'Halk Günü' uygulaması yeniden başladı Haymana'da 'Halk Günü' uygulaması yeniden başladı

"DOSTLARIMIZA SÖZ VERDİK, ONLARI YALNIZ BIRAKMAYACAĞIZ"

Yaşatacağız Platformu, kritik görüşme öncesinde AYM önünde nöbet tutarak bir basın açıklaması gerçekleştirdi. "AYM Yasayı hemen iptal et", "Barınaklarınız kan kokuyor" gibi sloganlar atılarak verilen kararın bu günün bir dönüm noktası olacağı vurgulandı.

Yaşatacağız Platformu adına yapılan açıklamada, “Hayvan katliamı yasası” olarak nitelenen düzenlemenin yürürlüğe girmesinden bu yana 266 gün geçtiği hatırlatılarak, Anayasa Mahkemesi’nden adil ve vicdanlı bir karar beklendiği ifade edildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Hayvanlar katledilmesin, tecrit edilmesin diye verdiğimiz onurlu mücadelenin bugün bir dönüm noktasında olduğunu biliyoruz. Karar ne olursa olsun, bu mücadele daha da büyüyecek. Dostlarımıza bir söz verdik; onları hiçbir koşulda yalnız bırakmayacağız.”

Platform temsilcileri, kamuoyunun büyük çoğunluğunun karşı çıktığı yasa için “meşruiyeti olmayan bir düzenleme” nitelemesi yaptı. Toplumun yüzde 85’inin bu düzenlemeye karşı olduğuna dikkat çekildi.

"HAYVANLAR GÜNAH KEÇİSİ İLAN EDİLDİ"

Açıklamada, hayvanların hedef gösterildiği bir linç kültürünün körüklendiği, kamuoyunun “ya çocuklar ya köpekler” ikilemi üzerinden kutuplaştırılmaya çalışıldığı savunuldu. İktidarın, 20 yıl önce yürürlüğe koyduğu “kısırlaştır-aşıla-yerinde yaşat” modelini belediyeler eliyle hayata geçirmediği, bu sorumsuzluğun faturasının şimdi hayvanlara kesilmeye çalışıldığı belirtilerek, “Yasama çoğunluğu eliyle ölüm fermanı niteliğinde bir yasa çıkarıldı. Halkın iradesi yok sayıldı, kamuoyu oluşturulmadan, kapalı kapılar ardında bir oldu-bittiyle yasa geçirildi” denildi.

Platform, sokakta yaşayan hayvanların doğal yaşam alanlarının sokaklar olduğunu ve bu canlıların zorla barınaklara kapatılmasına karşı olduklarını vurguladı. Barınaklarda yaşanan kötü koşullara dikkat çekilen açıklamada, "Hayvanların özgürce yaşam hakkı korunması gerekiyor. Biz hayvanlar için kimsenin merhametine ihtiyaç duymuyoruz. İlk günden beri onların yaşam hakkını ve özgürlüğünü savunuyoruz. Bugün Anayasa Mahkemesi önünde, milyonların vicdanı adına buradayız.” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: Haber Merkezi